Íme Szexbomba, a világ egyik leggyorsabb hiperszonikus űrrepülőgépe

SES
not image

Kulcsár Péter

2021. október 28. - 22:36

A kanadai Space Engine Systems (SES) 2022-ben tesztelésre kerülő ultragyors repülőgépét egészen pikáns elnevezéssel illették.

A manitobai székhelyű vállalat sajtóközleményéből kiderült, Szexbombát azért építették meg, hogy általa tesztelhessék korszakalkotó erőforrásukat, mellyel űrhajókat szeretnének a meghajtani a jövőben.

Azt nem tudni, hogy Tom Jones slágere, vagy éppen az űrrepülő kinézete játszott-e kulcsszerepet névadás során, azt viszont biztosra vehetjük, hogy Elon Musktól tanulták el a keresztelő eme polgárpukkasztó módját.

A jövőre esedékes ellenőrzések során Szexbombát egy nagyjából 34 kilométer magasan lévő ballonról fogják ledobni, és ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor földet érés előtt közel 6 000 km/h-ás sebességre gyorsulhat fel, ami a hangsebesség ötszörösével egyenlő.

Mivel a jóváhagyáshoz szükséges dokumentumok még elbírálás alatt állnak, ezért az első teszteket csupán 2022 első negyedévében hajthatják végre, ám ha sikerrel veszik az akadályokat, akkor 2025-ben már be is ülhetnek a leendő pilóták és társaik Szexbomba fedélzetére.

Meglepő módon nem űrturisztikai célokra használnák fel a különleges űrrepülőt, hanem elsősegélynyújtásra és transzplantációra szánt létfontosságú szervek szállítására, hiszen Szexbomba hipergyorsan, mindössze 30 percen belül el tudná vinni Torontóból Edmontonba a beültetendő szíveket, tüdőket, májakat vagy veséket, így rengeteg időt spórolhatnának meg az orvosok.