Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Hatalmas a baj Szeverodonyeckben, a következő Mariupol válhat belőlük

Fotó: EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Mariupolban valóságos népirtást hajtott végre az orosz hadsereg, gyakorlatilag mindent megsemmisítettek, ami csak a felszínen volt.

Egyöntetű beszámolók szerint pedig hasonló taktikát alkalmaznak Szeverodonyeck esetében is, amely az ukrán hadsereg utolsó Luhanszk megyei erődje. Amennyiben a város elbukik, Luhanszk gyakorlatilag az oroszok kezébe kerül.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

Szeverodonyeck bevétele az egyik legfontosabb célja volt az orosz hadseregnek a donbasszi offenzíva kezdete óta, ennek érdekében pedig mindent megtesznek, nehéztüzérséggel és rakétákkal rombolják le a várost.

Ahogyan Olekszandr Sztrijuk, Szeverodonyeck polgármestere arról az AP hírügynökségnek beszámolt, a várost már teljesen lerombolták az oroszok. Az egykoron százezer lakossal rendelkező városban pedig továbbra is 13 ezer civil tartózkodik, ami komoly problémát okoz:

„Nincs áramunk és kommunikációra sincs lehetőségünk. A város teljesen elpusztult. Az áldozatok száma óráról-órára emelkedik. Már nem tudjuk számlálni a halottak és sebesültek számát az utcai harcok közepette”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A népirtó orosz hadsereg megpróbálta körbevenni a várost, azonban ez nem sikerült, viszont a hétfői nap folyamán sikerült betörniük a városba. Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye katonai kormányzója ezt meg is erősítette:

„Sajnos csalódást keltő híreket kell közölnöm: az ellenség bevonult a városba. A harcok folytatódni fognak, a helyzet azonban nagyon nehéz”

Mariupol és Szeverodonyeck példája mutatja meg a leginkább az orosz hadsereg könyörtelenségét, ezen területeken Putyin emberei népirtásra emlékeztető tetteket hajtottak végre. Még ha sikerül is elfoglalniuk a várost, a tény nem változik: Szeverodonyeck elpusztult és az oroszok pusztították el.