Dollár
395,74 Ft
Euró
416,96 Ft
Font
483,85 Ft
Bitcoin
16,888 $

Szerves trágyává alakíthatják az emberi holttesteket Kaliforniában

Twenty20
Greenbox
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A kaliforniai szenátus nemrégiben egy olyan törvényjavaslattal állt elő, ami engedélyezné az elhunytak holttesteinek komposztálását, így természetes trágyaként kerülnének vissza az emberi maradványok a talajba.

Porból lettünk, porrá leszünk” – tartja a mondás, amit a kaliforniai döntéshozók szóról szóra értelmeztek is, így nem kizárt, hogy legalizálhatják az emberi holttestek komposztálását az Egyesült Államokban.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

A Los Angeles Magazine riportjából kiderült, Kalifornia már a negyedik állam lehet, ahol engedélyezik ezt a bizarrnak hangzó, ám rendkívül zöld és hasznos megoldást, ami egyben humánus is.

Jelenleg csupán a hagyományos temetkezési szertartásokat lehet megtartani az államban, vagyis tradicionálisan koporsóba helyezve bocsátják le az elhunytak testét a föld alá, illetve hamvasztást is választhatnak a halott hozzátartozói.

Sokan azonban azt szeretnék, ha haláluk után a természettel egyesülnének, ezért komposzt formájában kívánnak meg szétbomlani, amire eddig nem volt lehetőségük, a jövőben azonban minden bizonnyal már lesz.

A természetes szerves bomlási folyamatok során a holttestet fából készült chipsekkel, alfalfával, illetve szalmával helyezik be egy jól szellőző fémkoporsóba, majd egy hónap után kiveszik a maradványokat.

Ennyi idő alatt nem csupán a lágyszövetek, hanem a csontok is teljesen elporladnak és megsemmisülnek, a helyükön pedig több mint egy köbméternyi tápanyagban gazdag trágya keletkezik. Az eljárás rendkívül környezetbarát, hiszen megakadályozza, hogy a folyamat során kiáramló szén-dioxid az atmoszférába kerüljön, és azért is előnyös, mert semmilyen égetés sem szükséges a végrehajtásához.