Szerves anyagokat találtak az egyik Földre hullott meteoritban

not image

Kulcsár Péter

2020. október 29. - 12:17

A michigani éjszakában 2018-ban feltűnő, majd a környéken becsapódó űrszikla elemzésével a kutatók érdekes vegyületek nyomaira bukkantak.

A michigani éjszakában 2018-ban feltűnő, majd a környéken becsapódó űrszikla elemzésével a kutatók érdekes vegyületek nyomaira bukkantak.

A meteoritban meglepő módon rengeteg széntartalmú molekulát találtak, amelyek a Földön az élet nélkülözhetetlen alapegységeinek számítanak. Mivel a szikladarab egyértelműen földönkívüli eredetű, ezért a chicagói Field Múzeum tudósai mindent megtesznek annak érdekében, hogy kizárják a földi szennyeződés lehetőségét, ami egy ilyen meteorit begyűjtése során fennállhat.

A Phys.org tudományos hírportálon megjelent cikkből megtudhattuk, hogy a meteoritok általában burjánzanak a mikroorganizmusoktól, ugyanis amíg a talajba befúródva fekszenek, a különféle földi élőlények kolóniákat hoznak létre a felületeiken.

Philipp Heck, a Field Múzeum kurátora és a Chicagói Egyetem professzora a következőképpen magyarázta a jelenséget:

“Egy különleges meteoritról van szó, mivel egy befagyott tóba hullott, és viszonylag gyorsan sikerült begyűjteni. Rendkívül ősi eredetű. Kiderítettük, hogy a kőzetben lévő ásványok egyáltalán nem változtak meg, továbbá rájöttünk, hogy földönkívüli eredetű organikus anyagokat tartalmaz.”

Forrás: Field Museum

Azt feltételezik, hogy pontosan egy ilyen űrsziklán érkezhettek elsőként a szerves anyagok a bolygónkra, ezáltal beindítva az élet kialakulásának folyamatait, de a pánspermia elméletét is bizonyíthatnák vele.

“Ezek a szerves vegyületek valószínűleg meteoritokkal kerülhettek a Földre, és hozzájárulhattak ahhoz, hogy a kék planétán elkezdődjenek az evolúciós folyamatok” – tette hozzá Heck.