Megtagadták a vesetranszplantációt a nőtől, aki nem akarta beoltatni magát

Fotó: Unsplash/Steven Cornfield
not image

Borbély Fanni

2021. október 10. - 10:23

Amikor egy coloradói nő megtudta, hogy a kórháza nem hagyja jóvá a veseátültetési műtétet, amíg nem kapja meg a vakcinát, nehéz döntés elé került, amelyben egészségügyi szükségletei és vallási meggyőződése ütköztek.

Leilani Lutali, aki “újjászületett keresztény”, a hite mellett döntött. Bár 5-ös stádiumú vesebetegségben szenved, ami miatt új vese nélkül a halál veszélyének van kitéve, az 56 éves Lutali azt mondta, hogy nem tudott beleegyezni az oltásba, mert a “magzati sejtvonalak szerepet játszottak a vakcinák kifejlesztésében”.

Az évtizedekkel ezelőtt magzati szövetek felhasználásával létrehozott sejtvonalak több típusát széles körben használják az orvosi gyártásban, de a bennük lévő sejtek ma már a korai sejtek klónjai, nem pedig az eredeti szövetek.

“Keresztényként nem tudok támogatni semmit, aminek köze van a csecsemők abortuszához, és az élet szentsége számomra értékes”

– mondta.

Dan Weaver szóvivő szerint az UCHealth megköveteli, hogy a transzplantációban részesülők oltást kapjanak, mivel a pácienseknél jelentős a fertőzés, valamint a kórházi kezelésnek és a vírus okozta halálozásnak a kockázata.

“Tanulmányok szerint a vírussal fertőzött transzplantált betegek halálozási aránya 20 százalék vagy annál is magasabb lehet”

– mondta.

Az AP azt írja, habár bármilyen típusú műtét megterhelheti a beteg immunrendszerét, a szervátültetésen átesettek még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel erős gyógyszeres kezelést kell alkalmazniuk immunrendszerük elnyomására, hogy a szervezetük ne lökje ki az új szervet, amelyet a szervezet idegen tárgynak tekint – mondta Nancy Foster, az AHA minőség- és betegbiztonsági politikáért felelős alelnöke egy nyilatkozatban.