Clouds
21 Budapest
Dollár
360,01 Ft
Euró
391,32 Ft
Font
446,13 Ft
Bitcoin
23,668 $

Ezért válthatták le az oroszok ukrajnai csapatainak vezetőjét

Szoledár, 2023. január 11. Grad rakétavetõjével tüzelnek ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levõ Szoledár határában 2023. január 11-én. Bahmut és Szoledár város térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenõrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erõk. MTI/AP/LIBKOS
Európa
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Az elemzők megosztottak azt illetően, miért döntött úgy az orosz vezetés, hogy leváltják az Ukrajnában harcoló erők vezetőjét, Szergej Szurovikint.

Előzmény:

 

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, az orosz hadsereg vezetése Valerij Geraszimovot tette meg az Ukrajnában harcoló csapatok vezetőjévé, ami némileg meglepetésként érte még az oroszpárti elemzőket is.

Soron kívül Egyre több a halálos gombafertőzés, de zombiapokalipszistől nem kell tartani

A Telegramon Rybar néven író blogger szerint a lépés „nem lényegében változtat a hadseregen, csupán kicserél pár alkatrészt”, valamint úgy véli, Szurovikin lett a bűnbak több közelmúltbeli orosz katonai baklövésért, többek között az Újév napján egy makijivkai orosz laktanyát ért rakétatámadásért, amiben legalább 89 orosz katona veszítette életét.

A Reuters idézi Rob Lee katonai elemzőt is, aki Twitteren írt arról, hogy Geraszimov kinevezése csak az orosz honvédelmi minisztérium pozícióit erősíti meg: „Nem hiszem, hogy Szurovikin munkáját kudarcnak tartják. Könnyen lehet, hogy politikai okok állnak a váltás mögött. Szurovikinnak túl nagy hatalma volt az Ukrajnában harcoló erők parancsnokaként és vélhetően Geraszimov és Sojgu honvédelmi miniszter megkerülésével tartotta a kapcsolatot Putyinnal.”

Abbas Gallyamov politikai elemző mindeközben Telegramján arról írt, hogy a lépés előtt egy másik tisztet is áthelyeztek, Alexander Lapin kedden lett kinevezve a szárazföldi egységek parancsnokának: „Akárki akármit mond, az, hogy ugyanazokat az arcokat ültetik egyik székből a másikba a háború kellős közepén, nem azt súgja, hogy minden a terv szerint alakul.”

Szerdán az orosz és az ukrán erők Soledar városában vívtak hatalmas csatát, a kelet-ukrajnai város fontos mérföldkő az oroszok számára, hogy Donbassz egészét el tudják foglalni, minden jel szerint az orosz hadsereg áll jobban a városban, már azt is bejelentették, hogy elfoglalták, de ezt az ukrán vezetés cáfolta.