Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

„Kulturális Központot” nyit Szerbiában a Wagner-csoport

Koszovói rendõrök állnak egy útkeresztezõdésnél a fõként albánok lakta észak-koszovói Mitrovica városban 2022. december 9-én. Az elõzõ napon mintegy 300 koszovói albán rendõr vonult be a kisebbségi szerbek által lakott településekre, egy rendõrt meglõttek a szerbek. A rendfenntartók növelték jelenlétüket Észak-Koszovóban, mert december 18-án elõrehozott választást tartanak abban a négy önkormányzatban, ahol a koszovói szerb rendõrök mellé álló helyi szerb polgármesterek lemondtak. MTI/AP/Visar Kryeziu
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az orosz kormányhoz ezer szállal kötődő Wagner-csoport zsoldoshadsereg több kontinensen is ismert a kegyetlensége és gátlástalansága miatt, valamint számos ország destabilizációjában való részvételük miatt.

Most pedig úgy tűnik, a Wagner Szerbiában akarja megvetni a lábát, ugyanis bejelentették, hogy kulturális központot nyitottak a déli szomszédunk fővárosában, Belgrádban – írja az Anadolou hírügynökség.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A zsoldoshadsereg úgy fogalmazott, hogy az általuk megnyitott „barátság- és koordinációs központ” főként civil diplomáciára fog fókuszálni, hogy a puha hatalom eszközeivel megerősítse Szerbia és Oroszország baráti kapcsolatát.

A közlemény szerint az „Orly” névre keresztelt központ információs konfrontációban fog részt venni olyan orosz liberálisokkal, akik elhagyták az anyaföldet Szerbiáért és „Moszkva ellen dolgoznak”. A csoportot Alexander Liszov, akit például Koszovóból teljesen kitiltottak.

Ezt a bejelentést gyakorlatilag úgy lehet értelmezni, hogy a Kreml indirekt módon a rendszer összes ellenfelének utánamegy, nagyon sok orosz ellenzéki ugyanis elmenekült Szerbiába a hatóságok üldöztetése elől.

A Kreml azonban az ilyen és ehhez hasonló eszközökkel akarja biztosítani, hogy egy darab olyan orosz ember ne legyen, aki kritizálni meri a rendszer – ez pedig remekül mutatja Putyinnak és belső körének a félelmét.

Mindezt pedig arra a Wagner-csoportra bízta, amely már 2014 óta hobbiszerűen háborús bűnöket követ el Ukrajna területén, a mostani invázióban is tevékeny szerepük volt. Afrikában van még jelentős tevékenységük, ahol egyebek mellett Maliban és a Közép-Afrikai Köztársaságban is jelen voltak.