Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Szerbia megköszönte Magyarországnak, hogy most kicsit nyugodtabbak lehetnek

Fotó: Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt hivatalos látogatásán a Szerbia Palota elõtt Belgrádban 2022. szeptember 9-én. MTI/Bruzák Noémi
not image

Takács Petra

2022. szeptember 9. - 17:20

Novák Katalin és Aleksandar Vucic közös sajtótájékoztatót tartottak Belgrádban.

Mivel Magyarország lehetővé tette, hogy Szerbia kedvező feltételek mellett használja a gáztározóit a következő időszakban, ezért Szerbia, ha nem is nyugodtan, de nyugodtabb szívvel várja a telet – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök pénteken Belgrádban, miután fogadta magyar hivatali kollégáját, Novák Katalint.

Soron kívül Dancing with the Stars 3: így táncol Rubint Réka (videó)

A szerb államfő rámutatott: a magyar-szerb kapcsolatok történelmi csúcson vannak, és ezekért a jó kapcsolatokért köszönet illeti Novák Katalint – aki különböző kormányzati szerepekben, most pedig államfőként segíti ennek a viszonynak a javítását, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, hiszen mindketten sokat tettek a kétoldalú kapcsolatokért.

A szerb köztársasági elnök rámutatott, hogy a kiváló diplomáciai kapcsolatok mellett a gazdasági kapcsolatok is rendkívül gyümölcsözőek, a két ország kereskedelmi forgalma az év első hónapjában elérte a 2,2 milliárd eurót, a térség országai közül Szerbia Magyarországgal érte el a legnagyobb növekedést. Hozzátette: Magyarország jelenleg a negyedik külkereskedelmi partnere Németország, Kína és Olaszország után, de az év végéig várhatóan átveszi a harmadik helyet Olaszországtól.

Az infrastruktúráról beszélve Aleksandar Vucic reményét fejezte ki, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal 2025-ig a különböző nehézségek ellenére megépül, és 2 óra 40 perc alatt el lehet majd jutni egyik fővárosból a másikba. 

Aleksandar Vucic azt is közölte, míg körülbelül tíz évvel ezelőtt a Vajdaságban egy év alatt 237 nemzetiségi alapú – azaz szerb-magyar – incidenst jelentettek, mára ezek gyakorlatilag megszűntek, a szerb és a magyar nemzetiségű állampolgárok békében élnek egymás mellett.

Az államfő kitért arra is, hogy családtámogatási intézkedésekben gyakran Novák Katalin példáját követte, a népességcsökkenés megállítását célzó magyar intézkedések eddig eredményesnek mutatkoztak.

(MTI)