Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Szerbia gyakorlatilag deklarálta, hogy nem hajlandó tárgyalni Koszovóval

Fotó: EPA/Rafa Guz
not image

Nagy Noel

2022. augusztus 8. - 16:15

Az orosz-ukrán háború és a tajvani feszültség miatt elterelődött a figyelem arról, hogy Koszovóban is küszöbön áll a háború.

A múlt hét folyamán több alkalommal is tűzharc alakult ki a szerb és koszovói határőrök között, Pristinában pedig több alkalommal is megszólaltak a légvédelmi szirénák. Egyre többen tartanak attól, hogy ismét konfliktus lehet a Balkánon.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

Nyugati oldalról megpróbálnak nyomást helyezni mindkét félre, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz és oldják meg diplomáciai úton a félreértéseket. Szerbiától viszont többen is azt várják, hogy ismerje el Koszovó függetlenségét, amit nem hajlandók megtenni.

Gabriel Escobar, az amerikai külügyminisztérium egyik vezető tisztviselője például javaslatot tett egy potenciális föderalizációs megoldásra, Ana Brnabic szerb miniszterelnök azonban sérelmezte, hogy ezt a koszovói alkotmány alapján akarják végrehajtani.

Brnabic egyébként jelezte, hogy a Koszovó és Szerbia közötti, augusztus 18-án esedékes tárgyalások kapcsán nem túlságosan optimista és azzal vádolta meg Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy nem hajlandó a tárgyalásra – írja az N1 Info.

Brnabic ezen felül kijelentette, hogy Koszovó még a saját alkotmányát sem tartja tiszteletben, mivel abban kristálytisztán szerepel, hogy Szerbia megkérdezése és egyetértése nélkül nem állíthatnak fel saját hadsereget, mégis megtették.

A szerb miniszterelnök kifejezetten aggasztó módon úgy fogalmazott, hogy nagyon nehéz jelenleg fenntartani a békét, konkrétan sosem volt ennyire nehéz – ezen nyilatkozattal pedig Brnabic gyakorlatilag deklarálta, hogy nem hajlandók tárgyalni Koszovóval, mert nem látják értelmét.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.