Clouds
21 Budapest
Dollár
367,50 Ft
Euró
394,61 Ft
Font
442,31 Ft
Bitcoin
22,871 $

A legtöbb illegális bevándorló Ázsiából és Afrikából érkezik Szerbiába

Fotó: A szerb belügyminisztérium által közreadott képen szerb rendőrök állnak őrizetbe vett illegális bevándorlók mellett a Magyarország és Szerbia közötti horgosi határátkelőhely közelében 2022. november 25-én. Előző este fegyveres leszámolás történt két migránscsoport között, egy 20 év körüli bevándorló férfit mellkasi lőtt sebekkel szállítottak kórházba. A Közel-Keletről és Afrikából érkezett migránsok többségének útvonala Szerbián át vezet az Európai Unió országaiba. MTI/AP/Szerb belügyminisztérium
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Egyre több problémát okoznak az illegális bevándorlók, Szerbiának is résen kell lennie, rengetegen próbálkoznak a határnál.

Jelentősen, 101,65 százalékkal nőtt idén azoknak az illegális bevándorlóknak a száma Szerbiában, akik megfordultak a befogadóközpontokban – közölte a szerbiai menekültügyi főbiztosság vasárnap a migránsok nemzetközi napja alkalmából.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

A közleményt jegyző Natasa Stanisavljevic menekültügyi főbiztos beszámolt arról, hogy a legtöbb illegális bevándorló Ázsiából és Afrikából érkezik Szerbiába, az idén már 116 312-en fordultak meg az ország 16 befogadóközpontjának valamelyikében. A központokban jelenleg összesen 5200-an tartózkodnak, túlnyomó többségük (4780) felnőtt férfi. A legtöbben Marokkóból, Afganisztánból, Szíriából, Burundiból és Pakisztánból érkeztek.

A szerbiai menekültügyi főbiztosság azt is leszögezte, hogy Szerbia továbbra is felelősségteljesen és emberségesen bánik azokkal, akiknek védelemre van szükségük az országban, ám nem fogja megengedni, hogy az érkezők törvénytelen dolgokat kövessenek el.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. A hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megpróbálnak bejutni az Európai Unióba.

(MTI)