Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,107 $

Szentkirályi Alexandra: a Magyarországnak járó uniós források nem adományok

Fotó: MTI/Illyés Tibor
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A kormányszóvivő egy, a közösségi médiában közzétett bejegyzésében egyértelműsítette: a Magyarországnak is járó uniós források nem adományok, hiszen Magyarország is befizet az EU költségvetésébe.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést, melyben leszögezte, a Magyarországnak is járó uniós pénzek nem adományok, hiszen Magyarország is befizet az Európai Unió büdzséjébe.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A kormányszóvivő bejegyzését azzal kezdte, hogy leszögezte, Magyarország európai uniós tagságának “gazdasági ára van”, s Magyarország háromféleképpen is befizet az Európai Unió költségvetésébe:

“Az első a bruttó nemzeti jövedelem meghatározott hányada, amely évről-évre folyamatosan emelkedik. A második az ÁFA-ból származó összeg, amely a folyamatos gazdasági fejlődésnek és az ezzel növekvő fogyasztásnak köszönhetően szintén növekszik. A harmadik befizetés a vám, amely esetében a teljes beszedett összeg az EU költségvetését gazdagítja. “

Rámutatott, a magyar befizetések összege évről évre növekszik, 2020-ról 2021-re például 449 milliárdról 610 milliárd forintra növekedett, tehát a magyar emberek is befizetők az Európai Unió költségvetésébe, ami azt jelenti, hogy “az abból folyósított támogatások nem adományok, hanem a magyarokat megillető források”.

A gazdaság tekintetében a kormányszóvivő emlékeztetett:

“Azt se feledjük, hogy az Európai Unió egyben gazdasági unió, amelynek köszönhetően a munkaerő, a szolgáltatások, a tőke és az áru szabadon mozog. Ebből kifolyólag a magyar gazdaság is nyitott, a nyugat-európai cégek pedig bár befektetnek, a profit tetemes részét kiviszik az országból. Az Európai Uniós tagsággal megnyíltak a magyar piacok, a magyar mezőgazdaság és építőipar, ezen területek egy részén pedig jelentős részesedést szerzett a nyugati tőke, amelynek köszönhetően az európai uniós támogatások nagyobb része visszacsorog a nyugati gazdaságokba.”

Günther Oettinger német európai uniós biztos 2017-es felszólalását felidézve Szentkirályi azt írta:

“Úgy fogalmazott, hogy Németország nem nettó befizetője, hanem nettó kedvezményezettje az Európai Uniónak, mivel a közép-kelet-európai tagállamok – köztük hazánk, Magyarország is – a piaci megrendelésekkel a német gazdaságot pörgetik, hiszen a német vállalatoknak adnak megrendeléseket, német technológiával fejlesztenek. Ezért is kiemelten fontos a magyar vállalkozások támogatása.”

Bejegyzését egy kissé csípősebb stílusban azzal zárta a kormányszóvivő:

“A magyar kormány álláspontja hosszú ideje világos, határozott és egyértelmű: a magyar családok és a magyar gazdaság védelme. Az uniós források pedig járnak Magyarországnak. Ezek a pénzek ugyanis nem csak úgy idepottyannak az égből, és egyszer csak lesznek. Ezeket a forrásokat elő kell állítani, és ezt az európai emberek munkájából állítjuk elő. Köztük a magyar emberek munkájából.”