Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Szén-monoxid-mérgezés okozta két ember halálát Dunakeszin

Fotó: Unsplash/Sebbi Strauch

Takács Petra

2021. november 12. - 10:06

A szén-monoxid a szomszédos lakásba is átszivárgott.

 
Szén-monoxid-mérgezés miatt riasztották a fővárosi hivatásos és a fóti önkéntes tűzoltókat pénteken reggel Dunakeszire, a Kossuth közbe. A tűzoltók két földön fekvő embert találtak a társasházi lakásban, kihozták őket, de sajnos már nem lehetett rajtuk segíteni, a helyszínen életüket vesztették – közölte a katasztrófavédelem.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

A lakásban egy gázkonvektor működött, a tűzoltók szén-monoxid-koncentrációt mértek az ingatlanban. A szomszédos lakásba is átszivárgott a szén-monoxid, itt három felnőtt és egy gyermek könnyebben megsérült.
 
Közleményük szerint a mostanihoz hasonló esetek elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás rendszeres szellőzéséről. Egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegő szükséges.

A mérgező gáz akkor fejlődik ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás. Emellett az egyéb épületgépészeti berendezéseket is figyelembe kell venni a kazán üzemelése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják, így a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, valamint a szárítós mosógép is.
 
A katasztrófavédelemhez a szén-monoxid miatt érkező segélyhívások évről évre növekvő számából jól látszik, hogy egyre többen használnak szén-monoxid-érzékelőt Magyarországon. Érzékelőt csak megbízható forrásból, műszaki cikkeket forgalmazó üzletben szabad vásárolni. Vásárlásnál keressék a magyar nyelvű használati utasítással rendelkező és megfelelő minőségű készülékeket, melyhez segítséget nyújt a katasztrófavédelem honlapján elérhető lista.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzésére a hatóságok készítettek egy videót, amelyben azt a tévhitet oszlatják el, hogy a háziállatok kiszagolják a gyilkos gázt: