Betonná alakíthatják a káros gázként levegőbe kerülő szén-dioxidot

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. február 4. - 10:50

A kanadai CarbonCure Technologies vállalat olyan cementszerű anyagot képes előállítani szén-dioxidból, amellyel jelentősen csökkenthető az emisszió mértéke.

A cég kitűzött célja, hogy a párizsi klímaegyezményben megszabott időpontnál egy évtizeddel korábbra, mégpedig 2040-re nettó nulla széndioxid-kibocsátást érjenek el.

A CarbonCure egyike annak a 86 vállalatnak és startupnak, amelyek az Amazon és a Global Optimism éghajlatvédelmi csoport által vezetett Climate Pledge program legújabb fordulójában ígéretet tettek az emisszió csökkentésére.

Mindegyikük vállalta, hogy szigorúbb kibocsátási mérföldköveket támasztanak magukkal szemben, és 2040-ig 1,98 milliárd tonnával tehermentesítik az atmoszférát. A különleges módszerekkel előállított cement sokkal erősebb, mint a hagyományos módon készült társa, így a különböző méretű épületeket kisebb mennyiségből is felépíthetik.

A CarbonCure szerint a speciális kialakítású beton 5 százalékkal kisebb karbonlábnyommal rendelkezik, mint a többi anyag, további jó hír pedig, hogy ezt a technológiát világszerte több mint 400 betongyárban alkalmazzák.

A vállalat kifejlesztett egy speciális eljárást is, amellyel olyan nagymértékű széndioxid-termelő üzemek, mint például a műtrágyagyárak és az ipari gázgyártók kéményeiből kivont szén-dioxidból adalékanyagot lehet előállítani, ami kétszeres környezeti előnyt biztosít, mivel egyrészt kivonják az üvegházhatású gázokat a légkörből és ásványi anyagokká alakítják át, másrészt betonba zárhatják, valamint cementként értékesíthetik őket.