Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Már szemmel látható nagy tavaink vízszintemelkedése

Velence, 2022. augusztus 17. Drónfelvételen a Velencei-tó Velencénél 2022. augusztus 17-én. A tartós hõség miatt ezen a napon a vízállás 55 centiméter volt, ami 8 centiméterrel alacsonyabb a valaha mért legalacsonyabb szintnél, 63 centiméternél. MTI/Vasvári Tamás
Belföld

Bense Róbert

Szerkesztő

A Balaton és a Velencei-tó szintje is emelkedőben van a csapadékos időjárásnak köszönhetően.

A tavalyi, rendkívül csapadékszegény nyarat a legnagyobb tavaink is megsínylették, és bár az aszályos időszak súlyos problémákat okozott mind a Balaton, mind pedig a Velencei-tó esetében, az elmúlt napok esőzése sokat javított a helyzeten.

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

Mint az Infostart beszámolt róla, a tavaly szeptemberi minimális vízálláshoz képest 20 centis emelkedést mértek, ez pedig annak köszönhető, hogy novemberben és decemberben már kevésbé voltak szárazak a vízgyűjtő területek, a csapadék pedig le tudott folyni a tavakba.

Kell az átlag feletti csapadékmennyiség a következő hónapokban is

A Balaton vízgyűjtőin idén alig tíz nap alatt lehullott a január havi átlag, így mostanra a vízszint 87 centiméterre emelkedett. A Velencei-tó vízgyűjtőjén a havi átlagcsapadék 178%-a hullott le január 10-ig.

A Velencei-tó vízszintje ezzel 80 centiméterre emelkedett, azonban a tavaly tavaszi átlagvízszint 160 centiméteres volt, ehhez még a további hónapokban is az átlagnál több csapadék lenne szükséges.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy amennyiben májusig folytatódik a mostani tendencia, úgy mindkét tó vízszintje megközelítheti az ideális nyári vízállást.