Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Elhunyt férfi személyazonosságát használva hajtott végre 77 millió forintos csalást egy volt adóhivatali dolgozó

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 17. - 08:06

A csaló ráadásul azt akarta beadni a hatóságoknak, hogy valójában nem is ő állt a csalás mögött, hanem a halott férfi, akinek személyazonosságát ellopta.

Kilenc évvel azután, hogy letartóztatták a 66 éves James McGee-t, megtörtént az ítélethirdetés is: a volt adóhivatali dolgozót börtönbüntetésre ítélték, miután egy halott férfi személyazonosságát ellopva 171 ezer font (76,7 millió forint) értékben követett el adócsalást, majd azt állította, hogy valójában nem is ő állt a csalás mögött, hanem az elhunyt férfi, akinek személyazonosságát ellopta.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

McGee több mint három évtizeden át dolgozott adóügyi ellenőrként, s mivel 34 tapasztalattal rendelkezett, nem esett nehezére meghamisítani az adóvisszatérítési kérelmeket, hogy pénzhez jusson. A férfi 2009-ben döntött úgy, hogy 34 év után otthagyja munkáját, majd 2013-ban le is tartóztatták, miután fény derült arra, hogy két bankkártya is a birtokában van, melyek egy elhunyt férfi nevén voltak – számolt be az Independent.

Az egyik bankszámlát már a férfi halála után nyitották, a másik bankszámlára pedig jóváírták az adóvisszatérítés egy részét, habár McGee ekkor azt állította, hogy neki semmi köze az egészhez, és valójában az elhunyt férfi állt a dolog mögött. Pechére azonban a rendőrök házkutatást tartottak nála, és rengeteg olyan kézzel írott feljegyzésre bukkantak, melyek részletes információkat tartalmaztak több vállalkozásról.

A csalót végül áfacsalás és pénzmosás vádjával 30 hónapos börtönbüntetésre ítélték, a nyomozás vezetője pedig úgy fogalmazott az ügy kapcsán, hogy “szégyenletes” ami történt, főként annak fényében, hogy a férfi 34 éves hivatali tapasztalatát használta fel arra, hogy olyan közpénzeket lopjon el, melyek nélkülözhetetlenek az állam számára, hiszen ezekből a pénzekből tartják fenn az iskolákat és az egészségügyi intézményeket is.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.