A szélsőséges időjárás Kína élelmezésbiztonságát is veszélyezteti

Fotó: MTI/EPA
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Több kínai minisztérium is figyelmeztetett, idén különösen komoly kihívások elé állítja Kínát az időjárás, ugyanis aszályokra és áradásokra is készülnek.

A South China Morning Post jelentése szerint Kína gabonagazdaságát próbára teszi az idei nyár, több minisztérium ugyanis arra figyelmeztetett, hogy szélsőséges időjárás, köztük súlyos aszályok és áradások sújthatják a mezőgazdasági területeken a következő hónapokban.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

A vészhelyzet-kezelési minisztérium figyelmeztetése azután érkezett, hogy a központi Honan tartományban a vártnál hosszabb ideig tartó esőzések miatt az aratás előtt idén tavasszal a becslések szerint több mint 20 millió tonna búza ment tönkre, míg a délnyugati Jünnan tartományban a termést a tartós aszály sújtotta.

A minisztérium honlapján pénteken közzétettek egy elemzést is, mely szerint Kína északi és északkeleti területein – ahol az ország több vezető gabonatermelő tartománya található – júniustól augusztusig heves esőzések, áradások és jégesők várhatók. A jelentés szerint jelentős az árvízveszély többek között a Sárga-folyó középső és alsó szakaszán, a Songliao folyón, a Songhua folyón és a Heilongjiang folyón is.

Míg északon a vízzel kapcsolatos katasztrófák kockázatának növekedésére figyelmeztetnek, addig délen nagy valószínűséggel szárazsággal kell számolni a kormányzati elemzés szerint: Délnyugat-Kína Csungking városában és Szecsuán tartományban 20-50 százalékkal kevesebb csapadék hullhat a következő hónapokban, ami jelentősen növeli a súlyos nyári aszály kockázatát.

Eközben Kelet-Kínában, amely a gazdasági növekedés egyik fő motorja, tájfunokkal kapcsolatos katasztrófák várhatók, mivel az előrejelzések szerint a viharok idén a szokásosnál korábban érnek partot. Noha az éghajlatváltozás, az ellátási láncok felborulása és más külső bizonytalanságok sújtják a kínai mezőgazdaságot, Peking többször is sürgős prioritássá nyilvánította az élelmezésbiztonságot, Hszi Csin-ping elnök pedig „rendkívüli fontosságú nemzetbiztonsági kérdésnek” nevezte a mezőgazdaságot.