Új szélrekordot mértek a fővárosi János-hegyen

Fotó: Chalabala / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 24. - 09:47

A korábbi rekord 2009-ben született Budapest belterületén, most azonban még erősebb széllökéseket hozott a front.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi összefoglalója szerint az elmúlt napokban tapasztalt kánikula után hétfő éjjel egy átvonuló hidegfront hozott átmeneti felfrissülést, ami jelentősebb csapadékot okozott az ország nyugati harmadán. A szél országszerte felerősödött, a magasabban fekvő területeken pedig viharos széllökések is előfordultak.

Budapesten a János-hegyen új fővárosi napi szélrekord született, ugyanis 86 kilométer per órás szélsebességet mértek; a korábbi csúcsérték 82 kilométer per óra volt, amit 2009-ben jegyeztek fel Budapest belterületén – olvasható a Napi cikkében.

A legmagasabb és legalacsonyabb értékeket a mérések kezdete óta tartják számon a szakemberek, ennek ellenére előfordulhat, hogy a feljegyzetteknél szélsőségesebb értékek is bekövetkeztek, vagy hibás értékek vannak az adatok között. Az ilyen hibák különösen a múlt század első feléből származó nyilvántartásokban fordulhatnak elő, abból az időszakból ugyanis leginkább csak kéziratos formában maradtak fent adatok.

A meteorológusok írásából az is kiderül, hogy az abszolút szélsőértékek rendszerint csak egy-egy földrajzi helyre és nagyon rövid időszakra vonatkoznak; gyakran különféle meteorológiai jelenségek váltják ki őket, amelyek véletlenül esnek egybe valamilyen lokális hatás felerősödésével, de az is előfordulhat, hogy a mérés körülményeinek megváltozása miatt tűnik rekordnak az idősor egyébként átlag körüli eleme.