Gyengébb szellemi képességű kisbabák születnek a koronavírus-járvány miatt

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 18. - 07:07

A Brown Egyetem kutatásából kiderült, hogy azok az újszülöttek, akik a járvány ideje alatt jöttek a világra, gyengébb verbális, szociális és kognitív képességekkel rendelkeznek, mint a korábban született csecsemők.

Összesen 672 gyermeket vizsgáltak a kutatók, a csecsemők között voltak olyanok, akik a járvány kitörése előtt születtek, illetve olyanok is, akik már jóval utána bújtak elő édesanyjuk méhéből – írta a The Guardian.

Az eredmények alapján kimutatták, hogy a pandémia alatt született és szocializálódott gyermekeknél az átlagos 100-as IQ értéke 78-ra csökkent, amit az okozhat, hogy a lezárások miatt a kisgyerekeket sokkal kevesebb inger érte, és nem tapasztalhatták meg a külvilágot.

Az ingerek hiánya mellett a szülők szorongása és stressze szintén hozzájárult a helyzet romlásához, a média állandó feszültség- és pánikkeltésének következtében ugyanis mindenkit félelemben tartottak, ez pedig a gyermekekre is kihatott.

Ezeket a defektusokat később nehéz lesz orvosolni, hiszen a csecsemő- és gyermekkorban kialakult pszichés állapotokból fejlődik ki az emberek felnőttkori mivoltja, így egy olyan generáció nőhet fel hamarosan, akiket egész életében sújthat a mélydepresszió és a kognitív zavarok.