Szelfit lőtt magáról egy japán űrszonda, miközben landolt egy aszteroidán

not image

Kulcsár Péter

2020.július.14 - 06:40

A Hayabusa2 névre keresztelt szonda alig egy perc alatt készítette a szenzációs felvételeket.

A Hayabusa2 névre keresztelt szonda alig egy perc alatt készítette a szenzációs felvételeket.

Az elmúlt héten Japán komoly mérföldkőhöz érkezett űrkutatás szempontjából, ugyanis a szigetország asztronómusai sikeresen eljuttattak egy űrszondát a Ryugu aszteroida felületére, ahol fontos kőzetmintákat gyűjtöttek be.

A JAXA (Japán Űrügynökség) az esemény apropóján egy csomó fényképet osztott meg, amelyen szemügyre vehetjük a misszió történéseit. A küldetés még június elején kezdődött, amikor a Hayabusa2 az óriási űrszikla hatótávolságában került.

https://liner.hu/letezhet-egyaltalan-a-naprendszer-kilencedik-bolygoja/

Az űrszonda két apró rovert bocsátott ki, melyek ugrómozdulatokkal térképezték fel a terepet. Rengeteg információt, valamint kőzetmintát analizáltak, melyekkel jobban megérthetik az aszteroida keletkezésének hátterét.

A mintagyűjtést egy tantálgolyó felszínre való 300 méter per másodperces sebességgel történő lövésével kezdték, amely nyomán porfelhő jött létre, a részecskék pedig a Hayabusa2-n landoltak.

Az egész misszió alig egy percig tartott, a képeket is ez idő alatt fotózta a szerkezet. Jól látszik a felvételeken, ahogyan az űrszonda éppen leszállóágban van, valamint kivehető az árnyéka is.

Forrás: JAXA

A JAXA kijelölte számunkra a fontos részleteket – a lila kör jelzi a leszállóhelyet, a piros nyíllal az irányadó cél markert emelték ki, amelyhez landolás előtt tájolták be Hayabusa2-t.

A csillagászok munkája még nem ért véget, decemberre ugyanis visszavárjá az űrszondát, így közelről vizsgálhatják majd a mintákat. A Ryugu a Föld és a Mars között található, és legfőképpen nikkelből, vasból, kobaltból, vízből, nitrogénből, hidrogénből és ammóniából tevődik össze.

https://liner.hu/vattaszeru-galaxist-kapott-lencsevegre-a-hubble-urtavcso/