Dollár
382,95 Ft
Euró
394,31 Ft
Font
466,41 Ft
Bitcoin
23,956 $

Szégyenlista: Európa egyik legjobban dráguló élelmiszerét fogyasztjuk minden nap

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. július 30. - 05:34

A statisztika alapján újabb lélektani határt értünk el, ugyanis 40,9 százalékkal drágább most a kenyér, mint egy évvel ezelőtt.

Magyarországon az Eurostat adatai szerint júniusban 24,2 százalékkal drágult az összefoglaló kategória 2021 azonos időszakához képest, ennél nagyobb áremelkedést pedig csak Litvániában és Bulgáriában tapasztaltak.

A régióban Csehország volt legközelebb a hazai árszínvonal alakulásához, ahol 19,1 százalékos volt a drágulás, míg az adatok alapján Lengyelországban ugrottak meg legkevésbé az árak, 13,4 százalékos emelkedést regisztráltak.

A korábbiakhoz hasonlóan júniusban is elképesztő módon nőtt a kenyér ára hazánkban, emellett a múlt hónapban immár újabb lélektani határt értünk el, ugyanis 40,9 százalékkal drágább most a kenyér, mint egy évvel ezelőtt.

Az Mfor.hu szerint ezzel Magyarország második helyet ért el a szégyenlistán, amellyel a közel 50 százalékos bolgár áremelkedést követi, a sorban harmadik pedig Litvánia lett, 28,8 százalékos kenyérdrágulással.

A régión belül a cseh árindex áll legközelebb a hazaihoz, 28,7 százalékkal, míg Románia az, ahol a legkevésbé emelkedik a kenyér ára, 23,6 százalékkal.

A lap mindemellett két olyan termékkört is talált, ahol júniusban az egész Európai Uniót tekintve Magyarországon emelkedtek a legjobban az árak, mégpedig a szárnyasféléknél, valamint a margarin és növényi zsírok termékcsoportnál (ide tartozik a finomított napraforgó-étolaj is).

Előbbi esetében hazánkban 37,1 százalékos drágulást regisztráltak júniusban, ezzel megelőzve Bulgáriát és Lengyelországot, utóbbinál pedig 58,2 százalékos áremelkedést tapasztaltak, mint egy évvel ezelőtt, így a lengyelek a második, a szlovákok pedig a harmadik helyre kerültek.