Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,583 $

Százezer autós érintett, egy napot sem szabad késni a kötelezővel

Fotó: unsplash
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Érdemes figyelni a dátumot, sok bonyodalmat okozhat a késés!

Akik az év végi kampányban váltottak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, azoknak legkésőbb március 1-jén éjfélig kell rendezniük az esedékes díjrészletet – írja a FBAMSZ közleményében.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

Mint írták „díjat késedelmesen fizető ügyfelek nem hivatkozhatnak arra, hogy a díjfizetésről nem kaptak értesítést (csekket vagy számlát): a szabályozás értelmében a fizetési határidő számontartása egyértelműen a gépjármű forgalmi engedély szerinti üzembentartójának a felelőssége.”

Figyelmeztettek, hogy egy napos késedelem is súlyos következményekkel jár:

  • A jogszabály egyértelmű rendelkezése alapján a biztosítónak befizetés híján a határidőt követő napon az adott szerződést törölnie kell, a mulasztást elkövető ügyfelek így rögtön biztosítási védelem nélkül maradnak. Aki tehát ekkor okoz kárt, nem számíthat a biztosító térítésére, ami személyi sérüléses baleset esetén akár több tízmillió forintra is rúghat, amit a károkozó akár élete végéig is törleszthet.
  • Másrészt a szerződés újrakötésekor nemcsak a türelmi időszakra vonatkozó biztosítási díjat kell megfizetni, hanem a megszűnés és újrakötés közti időszakra vonatkozó, kiemelkedően magas fedezetlenségi díjat is.

Mivel a szigorú határidő a biztosítási díjrészletnek a biztosító számlájára való beérkezésére vonatkozik, célszerű mielőbb rendezni a befizetést, az utolsó napokban pedig mindenképpen jól kell megválasztani a befizetés módját is – mondta Papp Lajos, a FBAMSZ Gépjárműszekciójának elnöke.