Dollár
425,57 Ft
Euró
422,46 Ft
Font
484,70 Ft
Bitcoin
20,121 $

Elemző: az energia továbbra is megfizethető marad mindenkinek

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án, ahová a háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák miatt, amelyek Magyarországra is kihatnak, összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek. Balról Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, jobbról Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (j2) és Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár (j). A kabinetvezetői értekezletet azért tartják, mert energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
not image

Takács Petra

2022. július 23. - 11:14

A magyar elemző a kormány bejelentését követően azon a véleményen van, az energia továbbra is megfizethető marad mindenkinek

Az emberek döntő többsége továbbra is rezsicsökkentett áron juthat majd energiához – fejtette ki Palóc André, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a rezsicsökkentés továbbra is megmarad és minden magyar háztartásnak elérhető lesz.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Palóc André az M1 aktuális csatorna Híradójának csütörtökön nyilatkozva kiemelte: ez egyfajta kiszámíthatóságot és biztonságot jelent, hiszen a világpiacon folyamatosan változnak az energiaárak.

A kormányzat most közzétett döntése értelmében az átlagos fogyasztás felett lakossági piaci ár lép érvénybe, amely még mindig jelentős mértékben alacsonyabb az aktuális világpiaci aktuális áraknál – mondta.

Hozzátette: a lakossági piaci ár alapján a földgáz esetében az átlagfogyasztás felett 747 forintot kell majd fizetni köbméterenként a jelenlegi 1020 forintos piaci ár helyett. Az áram esetében pedig ez 70,1 forintot jelent kWh-ként a 268 forintos piac árral szemben.

Az elemző szerint az energia továbbra is megfizethető marad mindenkinek. Palóc André kitért arra, hogy csaknem 300 ezer nagycsaládos kap majd további kedvezményt a gázfogyasztásnál. A részletszabályozásoknál az volt a fő szempont, hogy illeszkedjenek az emberek mindennapi életéhez, és figyelembe vegyék az eltérő szokásokat – mondta.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.