Száz eurós támogatással védené ki a sárgamellényesek visszatértét a francia kormány

Fotó: Unsplash/EV
not image

Takács Petra

2021. október 23. - 23:33

A nettó kétezer eurós átlagkeresetnél kevesebbet kereső embereknek száz euró egyszeri támogatást adnak az energiaárak emelkedése miatt.

Az üzemanyagárak adójának emelése miatt kirobbant sárgamellényes tüntetések kezdetének harmadik évfordulóján a francia kormány bejelentette, hogy 100 eurós “inflációs kártérítést” kap a lakosság fele a megemelkedett energiaárak kompenzálására.

Az összeget decembertől kezdve automatikusan utalja át a kormány azoknak, akiknek a havi jövedelme kevesebb, mint nettó kétezer euró (725 ezer forint), ami jelenleg az átlagbér Franciaországban. Az intézkedés a 67 millió lakosú országban 38 millió munkavállalót érint – jelentette be Jean Castex miniszterelnök a TF1 televízióban.

A miniszterelnöki hivatal utóbb jelezte, hogy a 100 eurót megkapják azok a diákok is, akik már adózó állampolgárok, illetve ösztöndíjasok, valamint a nyugdíjasok is.  

Az intézkedés 3,8 milliárd eurós pluszkiadást jelent a költségvetésnek, de a kormányfő ígéretet tett arra, hogy Franciaország tartani fogja a államháztartási hiány kötelezettségvállalásait.

A kormány nem titkolt szándéka, hogy elkerülje a szociális követelésekkel kezdődött sárgamellényes mozgalom visszatérését az utcákra, miután a statisztikák szerint a franciák nyolcvan százalékának van gépkocsija.

A kabinet ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy az üzemanyagár emelkedése mellett az infláció is jelentős probléma, ezért a miniszterelnök szavai szerint “a “középosztálynak járó kártérítést” hatszor többen kapják meg, mint amennyien eddig szociális támogatásban részesültek.  

Az elitellenes állampolgári tiltakozássorozat 2018 novemberben kezdődött a résztvevők által igazságtalannak tartott szociális- és adópolitika ellen. A sárgamellényesek szombatonként tüntettek rendszeresen Emmanuel Macron elnök és kormánya reformintézkedései ellen a nagyvárosokban és a közutak körforgalmaiban.

A mozgalom szociális és intézményi követeléseiről rendezett nemzeti vitasorozat, majd a 2019 május végi európai parlamenti választások után a kormányzat módszerváltást, nagyobb szociális érzékenységet, az energetikai átállás felgyorsítását és adócsökkentést is hirdetett.

Gabriel Attal kormányszóvivő a szerdai kabinetülést követően úgy fogalmazott, hogy a kormány “megvédi a franciákat, mindenekelőtt azokat, akik keményen dolgoznak és elszenvedik az áremelkedéseket”.

Castex kormányfő egyébként már szeptember 30-án bejelentette, hogy mintegy 5 millió alacsony jövedelmű háztartás számára befagyasztják az energiaárakat, csütörtökön pedig megerősítette, hogy a befagyasztás nem az az eredetileg tervezett 2022 áprilisig, hanem a jövő évben végig érvényben marad.

(MTI)