Clouds
21 Budapest
Dollár
344,51 Ft
Euró
369,42 Ft
Font
428,87 Ft
Bitcoin
25,816 $

Megszavazta a covid-veszélyhelyzet megszüntetését az amerikai szenátus

Fotó: Terrence Fullum, a washingtoni Howard Egyetem oktatókórházának egyik orvosa koronavírus elleni védőoltást kap 2020. december 15-én, az Egyesült Államokban megkezdődött oltási kampány második napján. MTI/EPA/Howard Egyetem
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Roger Marshall szenátor kijelentette, miszerint „itt az ideje, hogy Biden megtegye, amit már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna tennie”.

A New York Post szerint az amerikai szenátus szerdán megszavazta a covid-veszélyhelyzet azonnali megszüntetését, a Fehér Ház pedig közölte, hogy Joe Biden elnök is alá fogja írni az erre vonatkozó törvényjavaslatot, hónapokkal azután, hogy kijelentette, Amerikában véget ért a járvány.

Soron kívül Esős kedd vár ránk, több-kevesebb napsütéssel

Chuck Schumer szenátor pedig állítólag arról beszélt a szavazás előtt, hogy az elnök nem fogja megvétózni a jogszabályt, „amikor az az ő asztalára kerül”, amire most valóban sor kerül, s a Hill szerint ezt a Fehér Ház egyik tisztviselője is megerősítette.

„Miután sor került az aláírásra, a kormányzat folytatja a munkát az illetékes ügynökségekkel a nemzeti veszélyhelyzet megszüntetése érdekében, s erről a lakosságot is értesíteni fogjuk, amennyiben egyes intézkedések őket is érinteni fogják”

– tette hozzá a névtelenségét megőrző tisztviselő.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Joe Biden úgy döntött, május 11-én megszüntetni a COVID-19-hez köthető veszélyhelyzetet, illetve egy olyan törvényjavaslatot is aláírt, amely előírja a koronavírus eredetével kapcsolatos hírszerzési dokumentumok titkosításának feloldását.

A Reuters szerint a Fehér Ház akkor arra figyelmeztetett, hogy a veszélyhelyzet azonnali megszüntetése „széles körű káoszt és bizonytalanságot okozna”, így Lloyd Doggett képviselő „meglepődött” a mostani hírek hallattán. Ám mások egyáltalán nem, sőt, Roger Marshall szenátor kijelentette, miszerint „itt az ideje, hogy Biden megtegye, amit már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna tennie”.