Dollár
431,75 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
467,61 Ft
Bitcoin
19,411 $

Szaúd-Arábia kormányát kritizálta tweetjeiben, 34 év börtönre ítélték a nőt

A szaúdi királyi udvar által 2022. május 16-án közreadott képen Mohamed bin Szalmán bin Abdel-Azíz szaúd-arábiai trónörökös (k) elhagyja a Fejszál Királyi Kórházat Dzsiddában május 15-én. A 86 éves uralkodó több mint egy hetet töltött a kórházban különbözõ vizsgálatok és kezelések miatt. MTI/EPA/Szaúdi királyi udvar/Bandar Algalud
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 18. - 14:22

A nő emberi jogi aktivista és egyben egyetemi hallgató is, most pedig az egyetem jelezte, hogy mélységesen aggódik a nő miatt, akit nyaralása közben tartóztattak le, majd ítéltek 34 év börtönbüntetésre Szaúd-Arábiában.

A Leedsi Egyetem mélységes aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyik hallgatóját 34 év börtönre ítélték Szaúd-Ariábiában, amiért kormánykritikus tweeteket osztott meg. A 34 éves, kétgyermekes anya, Salma al-Shehab, aki egyébként maga is szaúdi állampolgár, épp az országban nyaralt, amikor a hatóságok letartóztatták, miután utazása előtt kritikus hangvételű tweeteket osztott meg.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

Emberi jogi csoportok rámutattak, a rendkívül szigorú ítélettel a kormány csak azt éri el, hogy alátámasztja azon feltételezéseket, miszerint a nők jogait még mindig sárba tiporják az országban, a helyzet pedig egyre csak romlik. A bíróságon ugyanis a “közrend megzavarása” miatt ítélték el a nőt, iletve, amiért “hamis pletykákat terjesztett” a “disszidensek segítésére”.

Ez a valaha volt leghosszabb börtönbüntetés, amit egy békés aktivistára szabtak ki az országban, ami nem is olyan meglepő, hiszen Mohamed bin Szalmán koronaherceg öt évvel ezelőtt hadjáratot indított a másképp gondolkodók ellen. Shehab a szunnita muzulmánok lakta szaúdi síita kisebbség tagja, Instagram-fiókjának leírása szerint pedig dentálhigiénikusként és egészségügyi oktatóként dolgozik, s a Leddsi Egyetemen folytatja PhD tanulmányait.

A 2700 követővel rendelkező Twitter-fiókja 2021. január 12. óta nem frissült, a hírek szerint ugyanis 2021. január 15-én vették őrizetbe Szaúd-Arábiában. 2020 decemberében azonban olyan tweeteket tett közzé, melyekben kérte, hogy vezessenek be reformokat az országban, továbbá neves aktivisták, klerikusok és más értelmiségiek szabadon bocsátását követelte.

Az amerikai székhelyű The Freedom House emberi jogi csoport és az ALQST brit csoport azonban a BBC-vel megosztotta, eredetileg hat év börtönre ítélték a nőt, ám tavaly év végén valamiért bűnösnek találták az ország “terrorizmusellenes és kiberbűnözés elleni törvényeinek megsértésében”.

Végül idén augusztus 9-én egy fellebbviteli bíróság 34 évre növelte büntetését, és 34 évre szóló utazási tilalommal is kiegészítette az új ítéletet, mely csak a szabadon bocsátása után kezdődik meg. Egy emberi jogi aktivista a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, “visszataszító”, amit Szaúd-Arábia művel, mondván, az ország azzal dicsekszik a világ előtt, hogy komolyan veszi a nők jogait, ez az ítélet azonban egyértelművé tette, hogy a helyzet a valóságban csak rosszabbodik.