Szaúd-Arábia békét ajánlott a lázadócsoportnak, dróntámadást kaptak válaszul

Szanaa, 2021. február 15. Jemeni fiú Szanaa külvárosában 2021. február 13-án. Az ENSZ gyermekvédelmi alapja, az UNICEF, a Világélelmezési Program (WFP), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közös jelentésben a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy 2021-ben Jemenben 2,3 millió gyereket fenyeget akut alultápláltság. A körülbelül 28 milliós lakosú országban több mint hat éve zajló fegyveres konfliktus miatt humanitárius krízishelyzet alakult ki: a súlyos nélkülözés miatt a lakosság több mint kétharmada szorul segítségre alapvető szükségleteinek kielégítése érdekében. MTI/EPA/Jajha Arhab
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Dróntámadást hajtott végre egy szaúdi repülőtér ellen a jemeni huszi lázadócsoport, miután Rijád egy békemegállapodás tervezetét nyújtott be a szervezet vezetői felé.

Jement már évek óta polgárháború szaggatja darabokra, amely a világ legsúlyosabb humanitárius válságát idézte elő, több millióan kerültek az éhezés szélére. A 2014 óta tartó konfliktussal már egy célja van minden érintett hatalomnak: minél hamarabb véget vetni és deeszkalálni a helyzetet.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

A huszi lázadók még 2014-ben indítottak a támadást az ország északi része ellen, és egy hatalmas területet sikerült is az irányításuk alá vonni, köztük a fővárost is. A legitim kormány visszaállítása érdekében a Szaúd-Arábia vezette koalíció beszállt a háborúba, sorozatos légitámadásokkal próbálják a lázadókat visszaszorítani.

A helyzet azonban fikarcnyit sem javult az elmúlt évek során, csak mélyült a konfliktus, az iráni támogatással rendelkező huszik ugyanis nem hátráltak meg. A háború gyakorlatilag folyamatos, ami Jement egy bukott állammá tette, ahol az alapvető szolgáltatások, mint az egészségügy, sem biztosítottak.

Az Egyesült Államok már jelezte, hogy azonnal véget kell vetni a háborúnak, melynek érdekében lépéseket is tettek Joe Biden elnöksége alatt. Szaúd-Arábia is megtette az első fontos lépést, és egy béketervezetet állított össze és küldött meg a husziknak.

A tervezet értelmében részlegesen újranyitnák a Sanaa Nemzetközi Repülőteret és a kikötőt, valamint egy közös központi bank számlájára küldenék az északon és délen begyűjtött adóbevételeket az állam működtetése érdekében. A békével ezen felül országos tűzszünetet rendelnének el, valamint a politikai párbeszéd folytatását.

Az orosz Sputnik hírügynökség viszont arról számolt be, hogy erre mintegy válaszul a huszik dróntámadást indítottak Szaúd-Arábia déli részén található egyik repülőtér ellen. A csoport szóvivője jelentette be a támadás tényét, ám sem a szaúdi koalíció, sem a helyi hatóságok nem erősítették meg egyelőre a hírt.