Dollár
430,80 Ft
Euró
417,58 Ft
Font
468,05 Ft
Bitcoin
19,489 $

Pokoli tűzvész Szardínián: 60 órája tombol a tűz a rendkívüli hőségben (videóval)

Erdõtûz pusztít a Szardínia szigetén fekvõ Cugliari közelében 2021. július 26-án. A tûz miatt mintegy 400 embert kellett evakuálni, áldozatokról, sebesültekrõl nem érkezett jelentés. MTI/AP/LaPresse/Alessandro Tocco
not image

Borbély Fanni

2021. július 27. - 20:51

Szardínián több mint 60 órája pusztít tűzvész, a hatóságok pedig döbbenten csak annyit mondtak, “ilyet még soha nem láttunk”.

Szardínia szigete legalább 60 órája ég. A tűz Bonarcado településen tört ki, amikor július 23-án egy közúti baleset következtében kigyulladt egy autó. Az Európán végigsöprő rendkívüli hőhullám miatt a mediterrán szigeten ellenőrizetlenül terjedt tovább a tűz.

Soron kívül Új mélypontra süllyedt a fogyasztói hangulat Németországban, mi lesz ezután?

Mostanra csaknem 1500 szigetlakónak kellett elhagynia lakóhelyét; a tűz közel 20 ezer hektárnyi földet, erdőt és olajfaligetet perzselt fel. A lángok tanyákat, falvakat is elpusztítottak, míg a sziget hatóságai az oltási munkálatokat irányították.

Mario Draghi olasz miniszterelnök most azt mondta, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását. Teljes szolidaritását fejezte ki az érintett lakossággal, és támogatásáról biztosította a tűzoltókat, akik megpróbálják megfékezni a lángokat.

A sziget kormányzója közölte, hogy levélben fordul Draghi elnökhöz, hogy azonnali gazdasági támogatást kérjen a kormánytól a károk helyreállításához.

“Amit most látunk, az egy óriási méretű dráma: hektárnyi földek égnek, évszázados környezeti és tájtörténeti múlt törlődik el”

– mondta a kormányzó.

Később a szardíniai polgári védelem főigazgatója, Antonio Pasquale Belloi a La Stampának nyilatkozott, és azt mondta, hogy “minden polgári védelmi egyesület már aktívan támogatja a lakosságot”. Hozzátette: “A legutóbbi evakuálás során mintegy 400 embernek kellett elhagynia otthonát”.