Clouds
21 Budapest
Dollár
352,70 Ft
Euró
387,92 Ft
Font
435,24 Ft
Bitcoin
23,785 $

Száműzött főrabbi: a zsidóknak el kell hagyniuk Oroszországot

Fotó: MTI/EPA/Vatikáni média
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Moszkva száműzött főrabbija riasztó figyelmeztetést küldött a zsidóknak: úgy véli ugyanis, hogy a zsidóknak el kell hagyniuk Oroszországot, amíg csak lehet.

Pinchas Goldschmidt, Moszkva száműzött főrabbija a Guardiannek adott interjújában figyelmeztetett, a zsidó lakosságot fogják bűnbakká tenni a Putyin által indított háború nehézségeiért: úgy véli, a zsidóknak el kell hagyniuk Oroszországot, amíg még megtehetik, mielőtt még őket vonnák felelősségre az elhibázott döntésekért.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

“Ha visszatekintünk az orosz történelemre, mindig, amikor a politikai rendszer veszélyben volt, azt láthattuk, hogy a kormány megpróbálta a tömegek haragját és elégedetlenségét a zsidó közösségre irányítani. Ezt láttuk a cári időkben és a sztálini rendszer végén is.”

Úgy folytatta:

“Ma növekvő antiszemitizmust látunk, miközben Oroszország visszatér egy újfajta Szovjetunióhoz, és lépésről lépésre újra aláhull a vasfüggöny. Ezért úgy gondolom, hogy az orosz zsidók számára a legjobb megoldás a távozás. Nyomást gyakoroltak a közösség vezetőire, hogy támogassák a háborút, és én ezt visszautasítottam. Azért mondtam le, mert a moszkvai főrabbi minőségem problémát jelentett volna a közösség számára a másként gondolkodókkal szembeni elnyomó intézkedések miatt.”

Mint ismert, a főrabbi júliusban mondott le posztjáról, s el is hagyta Oroszország területét, miután a Kreml már nem látta szívesen az országban, hiszen kijelentette, nem hajlandó támogatni Putyin háborúját Ukrajnában. Adatok szerint az oroszországi zsidók az elmúlt 100 évben tömegesen hagyták el az országot, s első körben Európába, majd az Egyesült Államokba, manapság pedig Izraelbe vándorolnak ki.

Az 1926-os népszámlálás adatai szerint az akkori Szovjetunióban 2 672 000 zsidó élt, akiknek 59 százaléka Ukrajnában tartózkodott. Ehhez képest ma mindössze 165 ezer zsidó maradt Oroszországban, ami eltörpül a 145 milliós összlakosság mellett.

Goldschmidt rámutatott, az orosz-ukrán háború kezdete óta az oroszországi zsidók 25-30 százaléka tervezi, hogy végleg elhagyja Oroszországot, ám nem egyszerű dolguk, hiszen Moszkvából manapság aligha indul járat, a Tel-Avivba szóló repülőjegy ára pedig 2000 dollárra (751 ezer forint) emelkedett.