Sokkal számottevőbb gazdasági károkat okozott a koronavírus, mint azt előrejelezték

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2022. január 15. - 01:45

A Világbank legfrissebb jelentéséből megtudhattuk, drasztikus mértékben növelte a jövedelmi egyenlőtlenségeket a világban a koronavírus-járvány.

A Világbank friss elemzése szerint a koronavírus súlyosbította a jövedelmi egyenlőtlenségeket, legfőképpen az egyes országok között, amely így a 2010-es évek elejének szintjére nőtt. Az adatok alapján a feltörekvő országokban élő háztartások 60%-a tapasztalt jövedelemkiesést 2020-ban, közülük is a Szubszahara régióban élők érezték ezt leginkább – adta hírül a Portfolio.

Habár most még csak kisebb jövedelmi egyenlőtlenségeket idézett elő a világjárvány, hosszú távon ez sokkal nagyobb differenciákat eredményezhet, mégpedig azért, mert a koronavírus miatt az oktatás nagy törést szenvedett, főként a szegényebb országokban, az oktatás hiánya pedig sok ott élőtől veszi el a lehetőséget a magasabb jövedelmi szint elérésétől.

A Világbank szerint az omikron gyors terjedése csak tovább fokozza az egyenlőtlenséget a világban, mivel gátat szab a gazdasági aktivitásnak, amely már így is elég jelentős ütést kapott az ellátási lánc fennakadásai miatt.

A bank szerint ezek a fennakadások a szegényebb országokat az ellátási lánc legvégére sorolják, ami megint csak nem segít a kilátások javításában.