Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Idén is bőség lesz azok számára, akik szeretik a szamócát

Szedik az érett szamócát a lajosmizsei Szõrös és Kisjuhász Kertészetben 2020. április 28-án. A családi kertészetben fél hektáron citromot, egy hektáron szamócát termesztenek hazai piacra. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Takács Petra

2022. május 29. - 02:53

A koronavírus-járvány alatt fellendülését élő szamócatermelői ágazat idén is túlkínálatot termelt.

Előzmény:

 

ovábbra is bőséges a kínálat szamócából, május végén már a szabadföldi termés is nagy mennyiségben jut el a fogyasztókhoz – Idézi a FruitVeb honlapján csütörtökön közzétett összefoglalót az MTI.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

A fólia alatt termesztett szamócából a tavaszi hideg miatt jóval kevesebb termett, de az összmennyiség nem csappant meg az új termelőknek köszönhetően. A járvány idején ugyanis a szamóca meglepően jól jövedelmezett, ezért sokan kezdtek el foglalkozni vele – emlékeztettek. Termelői szempontból 2022 már nem alakult olyan jól, a termelési költségek ugyanis magasak, a nagybani árak viszont nem nőttek, az értékesítést a külföldi áru szintén nehezíti. A nagykereskedelmi árak minőségtől függően 1000 és 1400 forint között változnak.

    A magyar termelők korábban azt remélték, hogy az import szamóca lassan eltűnik a belföldi piacról, mivel Görögországban és Spanyolországban a nyárias idővel rendszerint vége a betakarításnak. Ma már viszont melegtűrő fajtákat is termesztenek, így még mindig akad külföldi szamóca a kínálatban, ráadásul Romániában olyan nagy a túlkínálat, hogy az eladhatatlan áruból Magyarországra is jut. A közlemény szerint a kedvezőtlen tapasztalatok miatt jövőre várhatóan kisebb lesz a belföldi szamócatermés.

A FruitVeb korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a túlkínálat más országokban is gondot okoz a gazdáknak. Lengyelországban azért aggódnak, mert nem gazdaságos a termelés az alacsony, a magyarországihoz hasonló árak miatt. A háború miatt ráadásul a görög szállítmányok is Közép- és Nyugat-Európában keresnek új célpontokat. Németországban, Franciaországban, és a Benelux-államokban a gyenge keresletre panaszkodnak. Az értékesítők tapasztalatai szerint a vásárlóerő az áremelkedések miatt érezhetően csökken, ami elsősorban a nem létfontosságú termékek forgalmát csökkenti, így a szamóca piacát is – írták.