Szállásfoglalás: ezekre érdemes odafigyelni, hogy ne váljunk csalás áldozataivá

TÉMÁK:
#Csalás
Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Sose fizessünk külső platformon keresztül, mindig nézzünk utána az adott helynek és csekkoljuk le az értékeléseket, de ezeken kívül még több dolog is van, amiket érdemes észben tartani.

Rocky Trifari utazási blogger szerint a csalók folyamatosan új megtévesztési módszereket tesztelnek annak reményében, hogy gyanútlan áldozatokat csalogassanak magukhoz, vagyis bármely szállásfoglaló platformon lecsaphatnak.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Ezért a HuffPost felkért néhány szakértőt, hogy mondják el, mikre kell leginkább odafigyelni, s elsőként az emelték ki: ha egy hirdetés túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg átverés (pl. a környékbeli helyekhez képest nemcsak felszereltebb, de olcsóbb is).

Emellett mindig érdemes lecsekkolni az ingatlanra és a házigazdára vonatkozó értékeléseket (akár több véleményező oldalon), mert ha csak pozitív hangvételű, rövid időn belül megírt kommentek vannak, esetleg egy sem, már az is gyanús.

Mindig észnél kell lenni, több intő jel is lehet

Az is intő jel, ha a tulaj külső kommunikációt erőltet, vagyis a foglalási platformon kívül akar kapcsolatot tartani, továbbá az is, ha a házigazda azt kéri, közvetlenül neki fizessenek (pl. PayPal-on keresztül vagy banki átutalással).

Fontos, hogy biztonságos és lekövethető módon történjen a fizetés és a kapcsolattartás, pl. az Airbnb-n vagy a Booking.com-on keresztül, és mindig nézzük meg a szállást bemutató fotókat (az utcai nézet megegyezik-e a hirdetési képekkel), illetve azt, hogy az adott ingatlant más oldalakon is hirdetik-e (azonos felszereltség, helyszín, stb).

„Ha közvetlenül a feltételezett ingatlantulajdonossal vagyunk kapcsolatban, kérjünk másolatot a rövid távú bérleti engedélyükről és a regisztrációjukról. Ezek a dokumentumok nyilvánosak, így a házigazdának nem szabad haboznia, hogy eleget tegyen ennek a kérésnek, egyben bizonyítja, hogy hivatalosan működnek”

– mondta az egyik szakértő, majd hozzátette, ha már megtörtént a baj, forduljunk a hirdetést megjelentető weboldalhoz és a helyi hatóságokhoz, akik segíteni fognak.