Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Szakértők: az infláció miatt év közben újabb nyugdíjemelésre lesz szükség

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A NYUSZET soros elnöke úgy véli, az lett volna korrekt, ha nem a minimumszinttel, hanem egy 15 és 19% közötti mértékkel emelték volna a nyugdíjakat.

A Magyar Nemzeti Bank 15-19,5% közötti inflációra számít 2023-ban, ezért a kormány 15%-os nyugdíjemelés mellett döntött, amelynek kapcsán Farkas András nyugdíjszakértő is elismerte, hogy nagyon magas emelésnek számít.

Majd arra figyelmeztetett, hogy a nyugdíjemelést az egészéves inflációhoz mérik, miközben a nyugdíjasok valójában nagyobb inflációval szembesülnek a hétköznapokban, kiemelve a 44%-os átlagos élelmiszer-inflációt, illetve a 66%-os átlagos energiaár-emelkedést.

Itt azonban még nem is beszéltünk a gyógyszerárak és az utazási költségek emelkedéséről, ami szintén érinti a nyugdíjasokat, ezért Farkas András rámutatott, hiába nőnek 15%-kal a nyugdíjak, év közben újabb emelésre lesz szükség.

Véleménye szerint erre akár júniusban is sor kerülhet, de legkésőbb novemberben, mert az infláció ennél magasabb lehet – derül ki az atv.hu beszámolójából.

Biztosan szükség lesz az emelésre

A Portfolio szerint ha a 2023. január-augusztus hónapokban mért tényleges inflációs adatokból becsülhető éves infláció mértéke meghaladná a januári emelés mértékét, akkor novemberen kiegészítő nyugdíjemelésre kerül sor.

„Erre a tények ismeretében biztosan szükség lesz, hiszen a kormányzat januártól az előrejelzések szerinti lehető legalacsonyabb mértékben, azaz 15%-kal emelte csak a nyugdíjakat”

– mondta Farkas András.

Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Klubszövetség elnöke és a NYUSZET soros elnöke is hasonló állásponton volt, aki úgy véli, az lett volna korrekt, ha nem a minimumszinttel, hanem egy 15 és 19% közötti mértékkel emelték volna a nyugdíjakat.