Szakértők: a genetikai embriótesztek “bizonyítatlan és etikátlan” eljárások

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. január 25. - 21:57

Az Egyesült Államokban már forgalmazzák az IVF-embriók kockázatelemzési tesztjeit, a trend azonban gyorsan eljuthat a többi országba is.

Szakértők egyértelműen elutasítják, sőt, egyenesen óva intenek mindenkit attól, hogy ezeket a genetikai teszteket alkalmazzák, melyek alapvető célja, hogy az IVF útján fogant embriókban előforduló komplex betegségek kockázatát prognosztizálják.

(IVF: In vitro fertilizáció, magyarul mesterséges megtermékenyítés, melynek során az emberi petesejtet kiveszik a petefészekből, majd laboratóriumi körülmények között megtermékenyítik az ondósejttel.)

A tesztek alkalmazása ellen felszólaló szakértők a European Journal of Human Genetics című folyóiratban tettek közzé egy cikket, melyben hangsúlyozták, jelenleg semmiféle kézzelfogható bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy e technológia segítségével megbízható eredmények születnek a még meg nem született gyermekek lehetséges betegségeinek előrejelzésére.

A genetikusok ezzel együtt egy társadalmi vitára szólítottak fel, mondván, közös érdekünk, hogy megvitassuk az ilyen jellegű tesztek jövőbeli alkalmazásának lehetőségét, például az olyan technológiákét, melyek azt ígérik, hogy képesek előre megjósolni a még meg nem született gyermek magasságát, vagy éppen intelligenciáját.

Sarah Norcross, a Progress Educational Trust (PET), a meddőségben és genetikai betegségekben szenvedők választási lehetőségeinek kiszélesítésével foglalkozó jótékonysági szervezet igazgatója szintén felszólalt az ügyben, és hangsúlyozta, a hatóságok jelenleg nem tesznek semmit, és hagyják, hogy az emberek ilyen jellegű embriótesztekre “pazarolják a pénzüket”.

Kiemelte, bizonyos dolgokat valóban meg lehet jósolni e technológiával, azonban az, amit ígérnek, fizikailag megvalósíthatatlan klinikai környezetben. A PET igazgatója egyértelműen kijelentette, hogy támogatja a társadalmi vitát a témában, ugyanis igen nehéz meghatározni azt, hogy meddig etikus egy ilyen teszt alkalmazása, és mikor csap át társadalmilag elfogadhatatlan irányba – számolt be a Guardian.