Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Szakértő: előbb-utóbb el fogunk jutni oda, hogy pult alól fogjuk kapni az üzemanyagot

Hatósági üzemanyagárak a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak. MTI/Komka Péter
not image

Nagy Noel

2022. június 26. - 10:55

Több szakértő is megszólalt a magyarországi üzemanyag-helyzetet és az ársapkát illetően, amely komoly kihívást okoz sok benzinkútnak.

Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója több okkal is magyarázta, hogy az olajipari nagyvállalat miért vezetett be mennyiségi korlátozást, elmondása szerint az egyik ilyen az árszabályozási rendelet, vagyis a hatósági ár.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az ATV Híradójának fogalmazott úgy, hogy más országokban is alkalmaztak ilyet, de ott „nem szakadtak el a realitásoktól”. Mint hangsúlyozta, a fogyasztás még úgy is magas, hogy az ársapkával a külföldiek nem élhetnek.

„A jogszabály módosítását követően, az azóta eltelt durván egy hónap alatt még egyáltalán nem érezzük úgy, hogy a fogyasztás mértéke jelentős mértékben visszaesett volna és normalizálódna a korábbi évek szintjére”

Nem véletlen tehát, hogy már arról beszélnek a szakértő, hogy hiánygazdaság léphet fel. Holoda Attila energetikai szakértő szerint „előbb-utóbb el fogunk jutni oda, amikor majd pult alól fogjuk kapni az üzemanyagot meg a benzint”.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Holoda felhívta a figyelmet, hogy amióta megszabták a kis- és nagykereskedelmi árakat, azóta csak a MOL értékesít üzemanyagot a kereskedelemben. Mint fogalmazott, ez azzal jár, hogy a MOL, amely korábban az üzemanyag-ellátás 75 százalékáért felelt, most kénytelen a 100 százalékért.

Holoda ezért kijelentette, hogy ezt a fajta hiányt egyértelműen a kormánynak az ársapka ilyen formában történő bevezetése generálta és gerjeszti most is. Ehhez kapcsolódott hozzá a Független Benzinkutak Szövetsége is, amelynek tudomása szerint már jó ideje vannak olyan helyek, amelyek 5-10-20 literben maximalizálják az elvihető mennyiséget.

Az ATV beszámolója szerint egyébként ez okoz is némi zavart, és maguk is tapasztalták riportjuk készítése során, hogy a kisebb kutaknál még alacsonyabban vannak az árlimitek, mint a MOL által bevezetett 50 liter.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.