Clouds
21 Budapest
Dollár
358,27 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
443,92 Ft
Bitcoin
23,294 $

Szakértő: az ukrán erők jobban felkészültek a lövészárkokban töltendő télre

TÉMÁK:
#Szakértő #tél
Fotó: MTI/AP/Libkos
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Egy katonai és védelmi elemző úgy látja, az ukrán fegyveres erők jobban felkészültek a háború téli időszakára.

Michael Clarke professzor, a Sky News katonai és védelmi elemzője többek között arról beszélt, hogy Ukrajnában egyre hidegebb az időjárás, megkezdődött a havazás, ezen időjárási körülmények pedig jelentősen megnehezítik mindkét fél dolgát a háborúban.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A professzor szerint ez az a hét, amikor az időjárás nagyot fordul, ez pedig nagy hatással lesz mind az ukrán, mind pedig az orosz katonákra. Az elemző rámutatott, innentől kezdve több napon át mínusz 4, mínusz 5 fok környékén fog alakulni a hőmérséklet napközben, melynek következtében a talaj megfagy.

A talajmenti fagy pedig nagyon sokat számít, mivel az időjárás most hidegre fordul, ez pedig heteken belül megmutatja majd, hogy milyen minőségi különbségek vannak az ukrán és az orosz csapatok között.

A szakértő hangsúlyozta, ahhoz, hogy képesek legyenek megbirkózni a téllel, a csapatokat jól kell ellátni és hatékonyan kell felszerelni, valamint rendszeresen váltani kell a lövészárkokban tevékenykedő katonákat. A professzornak meggyőződése, hogy az ukránok könnyebben fognak megbirkózni a téllel az oroszoknál, mivel most “jobban felszereltek, és még motiváltabbak, hogy kitartsanak”.

Ennek kapcsán rámutatott, az orosz katonák közül már most is nagyon sokan elégedetlenek, és egyszerűen nem akarnak Ukrajnában harcolni. Mindez arra is utal, hogy az oroszok nukleáris robbanófej nélküli rakétáinak bevetéséről szóló jelentések az orosz “kétségbeesésének” jelei lehetnek.

A professzor úgy látja, a harcok azért fokozódnak a keleti donbászi régióban, mert az ukránoknak egyre nagyobb az esélyük arra, hogy visszaszorítsák az oroszokat oda, ahonnan február végén elindultak, eközben pedig Moszkva a hírhedt Wagner-csoportot vezényelte Bahmutba.