Szakértő: Kína legyőzte az Egyesült Államokat a mesterséges intelligencia terén

Fotó: Unsplash/Markus Winkler
not image

Kornis Vivien

2021. október 14. - 13:47

A Pentagon szoftverfejlesztésért felelős korábbi vezetője szerint az a legnagyobb baj, hogy az Egyesült Államok nem abba fekteti a pénzt, amibe kellene.

Nicholas Chaillan, az Amerikai Védelmi Minisztérium szoftverfejlesztésért felelős korábbi vezetője a Financial Timesnak elmondta, hogy úgy véli, Kína már legyőzte az Egyesült Államokat a mesterséges intelligencia terén folytatott versenyben, és már a globális dominancia felé tart – írja a hvg.hu

Chaillan úgy gondolja, hogy a következő 15-20 évben az USA nem fogja tudni felvenni a harcot ezen a területen Kínával, mert ahelyett, hogy például az AI-kutatásra vagy a kiberbiztonságra fordítanák a pénzt, túl sokat költenek például a hardverfejlesztésekre, mint a legmodernebb katonai repülőgépekre.

Ha Chaillan állításai eddig nem lettek volna meglehetősen súlyosak, a szakértő azt is elmondta, hogy szerint az egyes állami rendszerek kibervédelme “óvodás szinten mozog”. 

Abban, hogy Kína így lehagyta az USA-t, az is közrejátszott, hogy a Google etikai okokból nem működik együtt a mesterséges intelligencia-fejlesztés terén a katonasággal, míg Kína gyakorlatilag rákényszerítette erre a vezető techcégeket.

Chaillan volt az első, aki ezt a pozíciót betöltötte a Pentagonnál, és 2021-ben azért mondott fel, mert szerinte bürökratikus és pénzügyi okok miatt esély sincs arra, hogy az Egyesült Államok megtartsa technológiai fölényét.