Szakértő: az étolaj lehet az első hiánycikk Magyarországon a háború miatt

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 20. - 08:08

Az orosz-ukrán háború miatt Magyarország étolajellátása is bajba kerülhet.

Balogh József energiapiaci szakértő az ATV Start című műsorában elemezte az aktuális helyzetet a háború fényében, s első körben a Paks2-ről ejtett szót, a projektről ugyanis kiderült, hogy Szijjártó Péterhez került, aki szerint fel kellene gyorsítani azt.

Balogh József ennek kapcsán megosztotta, az a legnagyobb probléma ezzel Magyarországon, hogy a kormány titkosította a szerződéseket, ennek okán pedig nem ismerjük az alapszámokat, s úgy fogalmazott, nem tudni, hogy lenne-e rá igény, vagy sem, de egy valós kommunikációt kellene elindítani Paks2 kapcsán.

“Az energiafogyasztás sokat nőtt hazánkban az elmúlt időszakban, a rezsicsökkentéssel ugyanis “leakcióztak” egy terméket, az elektromos áramot, amiből nincs elég, így egy új atomerőmű termelését el lehet adni. De ha csökken a fogyasztás, egy atomerőművet nem lehet visszaszabályozni, kérdéses tehát, hogyan lehetne tárolni a megtermelt energiát”

– fogalmazott a szakértő.

Balogh József szerint fontos, hogy Magyarország Közép-Európa legjobban kereskedett árampiaca, s jó lenne, ha képesek lennénk tartani ezt a pozíciót. Az orosz olajembargó kapcsán pedig úgy fogalmazott, “magyar alapkommunikáció olyan, mint egy beakadt bakelitlemez”.

Miután Magyarország vétóval fenyegette az EU-t, harmincszorosára emelkedett Magyarország követelése, így már 15 milliárd eurót kér az Európai Uniótól, mindezt csak azért, hogy megszavazza az embargót. Eközben Szlovákiában szerdán azon tanakodtak, hogy meg kellene adóztatni az orosz olajat. Balogh rámutatott, az EU-ba importált étolaj mintegy 80 százaléka Ukrajnából származott, így nagy valószínűséggel ez lesz az első termék, melyből hiány léphet fel.