Grád Ottó figyelmeztetett, amíg marad az ársapka üzemanyaghiány lesz

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Grád Ottó, a Magyar Ásványolajszövetség főtitkára rámutatott, hiába érkezett jó hír Százhalombattáról, ha marad az üzemanyagokra vonatkozó ársapka.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolajszövetség főtitkára az InfoRádiónak adott interjújában mutatott rá, hogy jelenleg a kereslet jóval meghaladja a kínálatot, és ez a tendencia egészen addig fennmarad, amíg hatósági áras az üzemanyag.

Úgy fogalmazott, az olajpiaci szereplők jelenleg nem tudnak annyi üzemanyagot szállítani, mint amennyire szükség lenne, kiemelve, hogy a kereslet jelentősen meghaladja a kínálatot, ennek okán pedig felborult a piaci egyensúly, így hatalmas üzemanyaghiánnyal szembesülnek az emberek a benzinkutakon.

A főtitkár rámutatott, a helyzet már korábban is kritikus volt, mivel az utóbbi hónapokban az autósoknak együtt kellett élniük a mennyiség korlátozásokkal, de már korábban is volt arra példa, hogy bizonyos töltőállomásokon átmenetileg hiány lépett fel.

Megosztotta, a kialakult helyzetnek mi volt a két legfőbb kiváltó oka: az egyik, hogy a Dunai Finomító csökkentett kapacitással működött egy üzemi probléma miatt, melynek megoldás jóval több időt vett igénybe, mint azt eredetileg gondolták.

A másik ok pedig at, hogy a fogyasztók körében olyan rémhírek terjedtek el, miszerint megszűnik az ársapka, ennek okán pedig jelentősen növekedett a fogyasztás:

„Kialakult egy pánikvásárlási roham, aminek aztán végképp nem tudtak a töltőállomások a hétvégén megfelelni.”

A százhalombattai hír jó, de még ez sem megoldás

A szakember hangsúlyozta, javít az ellátásbiztonságon, hogy megoldódott az üzemi probléma Százhalombattán, a termelés pedig fokozatosan visszaáll, így pár napon belül ismét a szokásos kapacitáson működhet a finomító. Grád ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ez csak mérsékli a hiányt, mivel a finomító egyedül képtelen ellátni az egész piacot.

„Az ársapka alkalmazása után az import jelentős mértékben csökkent, a Mol pedig hiába járatja maximális szinten a finomítót és termel többet is, mint amennyit korábban a piacra szállított, ez a többlet sem elegendő ahhoz, hogy a kieső importot pótolja. A következő időszakban is az lesz jellemző, hogy a fogyasztás meg fogja haladni a keresletet.”

A főtitkár úgy látja, az egyetlen megoldás a hatósági ár kivezetése, ugyanis a számadatok azt bizonyítják, hogy a nem piaci árazás miatt jelentős mértékben magasabb volt idén a fogyasztás, mint az előző években. Arra a kérdésre azonban, hogy mikor vezethetik ki az üzemanyagokra vonatkozó ársapkát, a szakember csak annyit mondott, ezt csak a kormány tudja megválaszolni.