Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Mióta itt jártál:

Szakemberhiány: 44 ezer informatikusra lenne szükség Magyarországon

TÉMÁK:
#Magyarország
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Ennek oka, hogy már nemcsak az IT-szektorban, hanem más ágazatokban is nagy számban foglalkoztatnak digitális szakembereket, de a hazai oktatási rendszer képtelen lekövetni ezt a fajta igényt.

A 2010-es években körülbelül 22 ezer szakember hiányzott az informatikai ágazatban, ám ez a szám mostanra megduplázódott: egy friss kutatás szerint egy-két éven belül 44 ezer informatikusnak lenne hely a hazai munkaerőpiacon.

Soron kívül Lezuhant egy férfi a Margit hídról, nem tudták megmenteni

Both Vilmos, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöki tanácsadója hozzátette, ennek oka, hogy már nemcsak az IT-szektorban, hanem más ágazatokban is nagy számban foglalkoztatnak digitális szakembereket, de a hazai oktatási rendszer képtelen lekövetni ezt a fajta igényt.

Kifejtette, hogy a piaci szereplők többsége nagyon felkészült informatikai mérnököt keres, de az egyszerűbb informatikai munkakörökben, a rendszergazdák, a programozók és a tesztelők szintjén is azonosítható a hiány – számolt be az Infostart.

Véleménye szerint több probléma is fennáll ennek kapcsán:

  • például az, hogy változásra lenne szükség az oktatást illetően,
  • nagyon kevés a szaktanár,
  • nem jelentkeznek elegen az ehhez kapcsolódó szakokra,
  • nagyon magas a lemorzsolódás,
  • a képzést elvégzők inkább a jobb jövedelmet biztosító informatikai állásokban helyezkednek el, mint hogy tanítsanak,
  • a magasabb, vonzóbb külföldi jövedelem sokakat virtuális kivándorlásra csábít.

„Mi lapátoljuk a szenet a gőzgépbe, de valahogy nem haladunk gyorsabban, mert folyamatosan szivárog el a magyar szakemberek jelentős hányada”

– fogalmazott Both Vilmos, aki szerint egyedül abban lehet bízni, hogy a külföldi cégeknek/külföldön dolgozó informatikusok hazatérnek, ha a magyarországi bérek is igazodnak a nemzetközi szinthez.