„Szakadár tevékenységgel” vádoltak és halálra ítéltek két korábbi ujgur vezetőt Kínában

Amszterdam, 2019. december 29. A hollandiában élő ujgur közösség tagjai és szimpatizánsaik kelet-turkesztáni zászlókat lengetve tiltakoznak a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgur nemzetiség emberi jogainak feltételezett megsértése ellen Amszterdamban 2019. december 29-én. MTI/EPA-ANP/Remko De Waal
not image

Nagy Noel

2021.április.8 - 15:26

Folytatódik Kína brutális leszámolása a Hszincsiang tartományban élő ujgurok ellen, melynek ezúttal két korábbi kormánytisztviselő lett az áldozata.

A Hszincsiangi Népi Fellebviteli Bíróság halálra ítélte Shirzat Bawudunt, Hszincsiang tartomány korábbi igazságügyi miniszterét „szakadár tevékenységek” és az „ország megosztása” miatt. A bíróság alelnöke szerint Bawudun egy terrorszervezettel esküdött össze, kenőpénzeket fogadott el, valamint el akarta szakítani a tartományt az országtól.

A bíróság szerint Bawudun a Kelet-Türkesztán Iszlamista Mozgalom (ETIM) nevű, ENSZ által is terrorszervezetnek minősített szervezettel lépett kapcsolatba azáltal, hogy a csoport egyik kulcsfigurájával még 2003-ban részt vett egy találkozón – írja a Xinhua hírügynökség alapján a Channel News Asia.

A kínai állami hírügynökség beszámolója szerint Bawudun ráadásul illegálisan szolgáltatott információkat „külső hatalmaknak”, valamint jogszerűtlen vallási tevékenységet gyakorolt a lánya esküvőjén. A helyzet érdekessége, hogy az USA tavaly novemberben eltávolította az ETIM-et a terrorlistájáról arra hivatkozva, hogy nincs arra vonatkozóan bizonyíték, hogy továbbra is léteznek.

Hszincsiang tartomány korábbi oktatási minisztere, Sattar Sawut is a kínai igazságszolgáltatás áldozatává vált, miután őt is halálra ítélték szakadár tevékenységek és korrupció vádjával. Sawutot azzal vádolták, hogy etnikai alapú szakadár eszméket, terrorizmust, erőszakot és vallási fundamentalizmust csempészett az ujgur nyelvű tankönyvekbe.

A bíróság megállapítása szerint a sérelmezett tankönyvek ihlették a 2009-es eseményeket, amikor lázadás tört ki Hszincsiang fővárosában, Urumqi-ban, melyben legalább 200 ember életét vesztette és egyfajta hivatkozási pontként szolgál azóta is a kínai hatóságok számára.

Más ujgur vezetőket és értelmiségieket pedig életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek, köztük egy korábbi egyetemi tanárt, elsősorban szakadár-mozgalomban való részvétel miatt. A halálos ítéletek esetében a kínai bíróság kétéves haladékot biztosított, így megvan az esély, hogy azokat életfogytig tartó szabadságvesztésre módosítsák.