Dollár
428,70 Ft
Euró
410,38 Ft
Font
457,53 Ft
Bitcoin
19,033 $

Szabadon bocsátást vagy cserét kér a halálra ítélt brit férfi családja

Fotó: A brit Aiden Aslin és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim rácsok mögött hallgatja a csak Moszkva által függetlennek elismert "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bíróságának ítélethirdetését a tárgyalóteremben Donyeckben 2022. június 9-én. Pinnert, Aslint és Brahimot halálra ítélték azzal a váddal, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. MTI/EPA/STRINGER
not image

Koós Alexandra

2022. június 13. - 00:40

A kiadott közleményben cáfolták az oroszok állításait, valamint hangsúlyozták, hogy Shaun Pinnert minden hadifoglyokra vonatkozó jog megilletné.

A PA hírügynökség beszámolója szerint a külügyminisztérium továbbította a halálra ítélt brit férfi, Shaun Pinner családja nevében írt közleményt, amelyben kifejtették, hogy mindannyiukat lesújtotta és mélyen elszomorította a donyecki legfelsőbb bíróság által lefolytatott „kirakatper” eredménye.

Soron kívül Reuters: 1,1 milliárdos segélycsomagot készül kiutalni az Egyesült Államok Ukrajnának 

Kiemelték, hogy Pinner több mint négy éve ukrán lakosként élt az országban, emellett a 36. tengerészgyalogos dandárban teljesített szolgálatot, amelyre igazán büszke volt, továbbá a genfi egyezmény értelmében minden hadifoglyokra vonatkozó jog megilletné.

A 48 éves férfit csütörtökön ítélte el a bíróság terrorizmus vádjával, valamint azt állították, hogy zsoldosként vett részt a háborúban, emellett két társát, a brit Aiden Aslint, illetve a marokkói Szaaudun Brahimot is elítélték, akiket áprilisban, Mariupolban harcolva fogtak el az orosz erők.

Emellett a közleményben arra kértek mindenkit, hogy ebben a nehéz időszakban tiszteljék az érintettek magánéletét, valamint őszinte reményüket fejezték ki, hogy minden fél „sürgős együttműködést tanúsít” Pinner szabadon bocsátása vagy cseréje érdekében.

Hangsúlyozták, hogy a család minden tagjának hiányzik, beleértve a férfi fiát és ukrán feleségét is, emellett abban bíznak, hogy minden jóra fordul, valamint együttérzésükről biztosítottak minden családot, akik érintettek ebben a szörnyű helyzetben – írta a The Guardian.

Denisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság elnöke szerint a három férfi „rettenetes” bűncselekményeket követett el, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatala (OHCHR) azonban kijelentette, a donyecki bíróság ítélete háborús bűncselekménynek minősül.