Sydney sörrel a kézben lép ki a világjárvány okozta zárlatból

Fotó: Unsplash/BENCE BOROS
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 14. - 01:46

Sydney legrégebbi kocsmája hétfőn egy órával korábban nyitott ki, hogy a több mint 100 napos lezárás után újra fogadhassa törzsvendégeit, lehetővé téve a COVID-19 elleni védőoltást kapott helyiek számára, hogy újra a szabadságot élvezzenek, és elfogyaszthassanak egy reggeli sört kedvenc kocsmájukban.

Nem sokkal helyi idő szerint reggel 9:00-kor történt ajtónyitás után egy maroknyi vendég töltötte meg a bár egyik oldalát a Fortune of Warban, a majdnem két évszázados kocsmában, amely Sydney fő komp- és sétahajó-kikötője felé néz a The Rocks negyedben.

„Ez az ausztrál módi. Tudod, bejössz a kocsmába, iszol egy sört, beszélgetsz egy kicsit. Beszélgetnek a személyzettel, beszélgetnek egymással“

– mondta Steven Speed kocsmáros, a bárszékeken ülő vendégek felé mutatva.

Speed szerint senki sem emlékszik arra, hogy a Fortune of War mikor kényszerült utoljára hosszabb időre bezárni, bár szerinte valószínűleg a száz évvel ezelőtti spanyolnátha járvány idején.

Samo Vojsk, aki 1981 óta jár a Fortune of Warba, és hétfő reggel is ott volt, azt mondta, hogy a kocsma menekülést jelentett a könyörtelen járvány elől.

„Azért jövünk ide, hogy elfelejtsük az ilyesmit. Hiányzik a kocsma hangulata; nem ugyanaz, mint otthon meginni egy sört“

– mondta Vojsk.

Brian Hobbs O’Mara, aki eredetileg Dublinból származik, azt mondta, hogy az első sörnek, amelyet kedvenc kocsmájában újra elfogyasztott, „óriási íze volt“ – írja a Reuters.

„Már 108 napja vártam ezt a kényelmet“

– mondta.

A fodrászok és a fodrászszalonok különösen forgalmasak voltak hétfőn a közel négy hónapos zárlat után, sok üzletet elárasztottak a foglalások és a hosszú sorok, ahogy a televíziós felvételek és a közösségi médiában közzétett képek mutatták.

Az egykor dadogó vakcina bevezetése egyre nagyobb lendületet vesz, így Ausztrália a normális élethez való fokozatos visszatérést tervezi, még akkor is, amikor a legnagyobb városai a rendkívül fertőző Delta-variáns kitörésével küzdenek.

Új-Dél-Wales (NSW) állam, amelynek fővárosa Sydney, hétfőn enyhítette a zárlatra vonatkozó szabályokat, miután elérte a felnőtt lakosság teljes beoltottságára vonatkozó 70%-os célt. A további korlátozásokat akkor oldják fel, amikor az állam eléri a 80%-os és 90%-os szintet, beleértve a nemzetközi utazások visszatérését is.