Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Megjöttek az első orosz reakciók a SWIFT-rendszerből való kizárásra

Fotó: Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. február 27. - 15:24

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szombat este meglépte az egyik legszigorúbb szankciót és kizártak egyes orosz bankokat a SWIFT nemzetközi átutalási rendszerből.

Nehezen lett meg a konszenzus, de végül a legtöbb nyugati ország csatlakozott az eddigi legszigorúbb szankciókhoz. Ebből az egyik, hogy bizonyos orosz bankokat kitiltottak a nemzetközi átutalásokra használatos SWIFT-rendszerből.

Hivatalos reakció még nem érkezett az orosz kormány részéről a döntésre, az Orosz Nemzeti Bank viszont közleményében annyit jelzett, hogy megvannak a szükséges erőforrásai ahhoz, „Ahogy stabilan tartsa a pénzügyi szektort – írja a RIA Novosti.

„Az orosz bankrendszer stabil, megvan a megfelelő tőkéje és likviditása ahhoz, hogy bármilyen helyzetben gördülékenyen működjön”

A központi bank jelezte, hogy a lakossági ügyfelek továbbra is hozzáférnek a számláikhoz és a bankkártyák is működnek. Mint fogalmaztak, folyamatosan biztosítják a készpénz és nem készpénz alapú likviditást a bankoknak.

Hangsúlyozták azt is, hogy a tranzakció a saját rendszerükön, a Pénzügyi Üzenetküldő Rendszeren (SPFS) keresztül továbbra is biztosított, amelyet már korábban létrehoztak a SWIFT-tel kapcsolatos kockázatok miatt.

A Komsomolszkaja Pravda beszámolója szerint pedig az egyik szankcionált orosz bank, a VEB kifejezetten jelezte, hogy a SWIFT-rendszerről való lekapcsolás miatt alternatív tranzakciós platformokhoz, például az SPFS-hez nyúlnak.

A VEB egyébként közölte, hogy a szankciók nem befolyásolják a további beruházási céljaikat és továbbra is azon fognak dolgozni, hogy „fejlesszék az ország gazdaságát és javítsák a lakosság életminőségét”.

Legalább ennyire súlyos szankciónak tekinthető az is, amit az Orosz Központi Bankra vetettek ki. Ennek értelmében megbénították a központi bank vagyonát, befagyasztották a lehetséges tranzakcióit, ezzel lehetetlenné téve, hogy likvidálják vagyontárgyaikat.

A Daily FX szakékrtője, Christopher Vecchio a szankció kapcsán megjegyezte, hogy ez kifejezetten súlyos szankciónak tekinthető, ugyanis ez meggátolja a központi banknak, hogy felnyomja a rubel árfolyamát, valamint az orosz bankokra is nagy nyomást helyezhet, ami Putyinnak belső feszültséget okozhat.