Nagyon megy a matek Svédország és Finnország NATO-csatlakozása körül, az USA magabiztos

Fotó: Fotó: Sauli Niinistö finn államfőt (b) és Magdalena Andersson svéd miniszterelnököt (j) fogadja Joe Biden amerikai elnök washingtoni rezidenciáján, a Fehér Házban 2022. május 19-én. A skandináv vezetők Finnország és Svédország NATO-csatlakozási törekvései kapcsán tesznek látogatást az Egyesült Államokban. MTI/AP/Andrew Harnik
not image

Hujber Dávid

2022. május 21. - 23:13

Az amerikai nagykövet szerint néhány hónapra lesz szükség ahhoz, hogy a két ország csatlakozzon a NATO-hoz.

Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, mind a 30 tagnak igennel kell szavaznia. Ha egy tag is nemet mond, akkor Svédország és Finnország biztosan nem lehet tag, és egyelőre úgy fest, hogy ez a bizonyos „egyetlen tag” Törökország.

A török elnök a biztonsági aggályok miatt többször kijelentette, hogy nemmel fog szavazni, és egyelőre senki sem tudta meggyőzni ennek az ellenkezőjéről. Joe Biden amerikai elnök és a Fehér Ház azonban magabiztos, hogy Törökország is beáll a sorba, de nagy kérdés, hogy mivel győzhetik meg őket.

Julianne Smith a Sky kérdésére azt mondta, Svédország és Finnország jelentős mértékben járulna hozzá a NATO-szövetséghez, és ideális esetben azt szeretnék, hogy néhány hónapon belül megtörténne a csatlakozásuk.

Smith hozzátette, bízik benne, hogy a szövetség képes lesz kezelni Törökország aggályait, mivel az ő jóváhagyásuk is szükséges. Megerősítette, a törököknek valóban biztonsági aggályai vannak, amiket az összes szövetségesnek felvetettek a NATO-központban.

Az USA nagyon komolyan veszi ezeket az aggályokat, de bíznak benne, hogy mindezt kezelni is tudják. A következő hónapok nagy valószínűség szerint arról szólhat, hogy meggyőzzék Törökországot, ami talán nem is egy lehetetlen küldetés.

Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott, hogy személy szerint nagyon bízik abban, hogy megtalálják a megoldást. „Úgy vélem, a nem túl távoli jövőben végül Svédország és Finnország is csatlakozni fog a szövetséghez.”