Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,039 $

Dicséretet kapott az álesszé, ami rasszistának nevezte a tejet

Forrás: Pixabay

Czinder Tímea

2021. december 31. - 00:42

Az eset Svédországban történt, a kritikus fehérség témáját oktató kurzuson.

A stockholmi egyetemen elfogadtak, majd dicséretben részesítettek egy olyan esszét, ami a rasszizmus szempontjából problematikusnak minősíti a feketekávé fehér tejjel történő ízesítését, rámutatva ezzel az ital alapú gyarmatosításra – számolt be a SputnikNews.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A “Fekete és fehér italok” című esszét a 27 éves Arvid Haag írta, középpontjába pedig a kávé és tej 20. század eleji harcát helyezte. Rámutatott, hogy míg a marketing során a kávé fekete és egzotikus jellemzőit hangsúlyozzák, a tejhez a helyi és fehér jelzők kapcsolódnak – számolt be a Fria Tider hírügynökség.

“A kérdés az, hogy valóban a kávé és a tej összhangjáról van szó, ha tejet adunk a kávéhoz, vagy pedig a kávét az eredeti karakterétől fosztjuk meg, és fehér jellemzőket kölcsönzünk helyette az italnak” írta Haag, aki kitért arra is, a tej korlátok közé szorítja és domesztikálja a kávét.

Az esszé B, vagyis nagyon jó minősítést kapott, a kurzus koordinátora pedig olyannyira nem értette a viccet, hogy izgalmasnak nevezte a témát, méltatta a szerzőt kreatív gondolkodásáért, és javasolta az esszé további bővítését. A szerző bevallása szerint mindössze három óra alatt készítette el az írást, és olyan könyveket linkelt benne, amelyeket nem is olvasott.

A szerző meglehetősen homályosnak nevezete magát a kurzust is, és hozzátette, ő sem lett bölcsebb, miután elvégezte. Tweetjében arra buzdította honfitársait, olvassák el az esszét, és gondolkodjanak el azon, „mi a fene történik az úgynevezett oktatási bástyáikkal”.

A kritikus fehérség tudománya a fehér faj eredendő felsőbbrendűségének gondolatából indult ki, és a rendszerszintű rasszizmus nyomait kutatja, népszerű irányzata baloldali ideológiában. Svédországban először a Karlstadi Egyetemen, majd a Stockholmi Egyetemen vált elérhetővé kurzus a témában.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.