Clouds
21 Budapest
Dollár
345,13 Ft
Euró
371,01 Ft
Font
432,61 Ft
Bitcoin
26,899 $

A Balti-tengeren is mozgolódnak az oroszok, Svédország el is rendelte a katonai készültséget

Fotó: EPA/Karl Melander
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Svédország legfőbb katonai vezetője pénteken közölte, hogy megnövekedett aktivitást érzékeltek Oroszország részéről a Balti-tengeren, amely eltér a normálistól.

Michael Claesson az AP hírügynökséggel ezért közölte, hogy elrendelték a svéd hadsereg felkészültségének növelését és megkezdték a haderők átpozícionálását. Claesson elmondta, hogy ez nem jelenti azt, hogy közvetlen fenyegetés van, pusztán felkészültek akarnak lenni.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

A svédek ugyanis érzékelték többek között, hogy Oroszország haditengerészetének északi részlege egyre több deszanthajót mozgósít a Balti-tengerre, amelyen a katonákat közvetlen bevetésre is lehetne szállítani.

Claesson jelezte, hogy a svéd fegyveres erők ez miatt lépéseket fog tenni, egyesek jól láthatóak lesznek, mások viszont nem. Mint mondta, Svédország különböző részein eltérő módon fognak reagálni erre a helyzetre.

A katonai főnök kihangsúlyozta például Götland szigetének fontosságát, amely egy svéd fennhatóság alá tartozó kicsiny sziget mintegy 300 kilométerre Oroszország balti-tengeri exklávéjától, Kalinyingrádtól.

Lena Hallin, Svédország katonai-hírszerzési szolgálatának vezetője elmondta, hogy az ország szempontjából közel sem normális a jelenlegi biztonsági helyzet és megerősítette, hogy furcsa mozgásokat érzékeltek.

„Illúzió, hogy Európában a feszültség ideiglenes lesz” – tette hozzá Hallin, valamint megemlítette, hogy az elmúlt időszak eseményei egyértelműen mutatják, hogy biztonságpolitikai válság ütötte fel a fejét a kontinensen.