Dollár
393,91 Ft
Euró
414,55 Ft
Font
479,84 Ft
Bitcoin
16,858 $

Svájcban is gumilövedékkel oszlatták az iráni nagykövetség előtt tüntetőket

TÉMÁK:
#Irán #Svájc
Fotó: Unsplash/ev
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Mahsa Amini szeptember 16-i halála óta a világ számos pontján tüntetések kezdődtek, melyek némelyike kifejezetten erőszakossá vált.

Most épp a svájci rendőrség volt kénytelen gumilövedéket bevetni a berni iráni nagykövetség közelében tartott tüntetésen, amikor két személy áttörte a nagykövetség kerítését, és eltávolította a teheráni képviselet közelében elhelyezett iráni zászlót.

Soron kívül Orbán Viktor is részt vett a MOL-csoport elnökségi ülésén

A hatóságok szerint nem történt személyi sérülés a tüntetésen, amely egyike volt a több tucat hasonló megmozdulásnak, amelyeket világszerte szerveztek szolidaritásból az Iránban tartott tüntetésekkel kapcsolatban, miután egy 22 éves nő a rendőrségi fogvatartás alatt életét vesztette.

Mahsa Amini szeptember 16-án halt meg, miután az erkölcsrendészet letartóztatta azzal a gyanúval, hogy nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat. A helyi hatóságok tagadják, hogy bármi közük lenne a halálához, mindezt azonban nem hiszik el az emberek, ezért halála óta folyamatosak a tüntetések Iránban és a világ számos országában is.

Az általános vélekedés szerint a rendőrség gumibottal ütlegelte a letartóztatott nőt, aki ennek következtében kómába esett, majd néhány órával később életét vesztette. A hatóságok álláspontja szerint a halál oka a hirtelen fellépő szívelégtelenség volt.
Erőszakos megmozdulások

Három héttel az első tüntetések szerveződése után sem csillapodnak a kedélyek Iránban, ahol vasárnap már az ország egyik legnívósabb egyetemén is összecsaptak a rendőrök a diákokkal. Az elmúlt napok során általánosságban is elmondható, hogy több iráni nagyvárosban is fokozódtak a kormányellenes tüntetések, melyek során az Iran Human Rights civil szervezet tájékoztatása szerint eddig 133 ember vesztette életét. A hatóságok egyértelművé tették, hogy amennyiben a tüntetések nem fejeződnek be, úgy a résztvevők a jövőben is kemény fellépésre számíthatnak a részükről.