Svájc felfüggesztette az Oroszországgal kötött vízummegállapodást

Fotó: MTI/EPA/Michael Buholzer
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A jellemzően semleges ország pénteken bejelentette, felfüggeszti az orosz állampolgárok beutazását könnyítő vízummegállapodást.

Svájc nagy meglepetésre pénteken bejelentette, hogy a 2009-es, az orosz állampolgárok beutazásának megkönnyítésére vonatkozó megállapodást felfüggesztette, így jelentősen nehezebb lesz az oroszok számára a beutazás az alpesi országba.

Soron kívül Világszenzáció: Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

A svájci szövetségi tanács hivatalos közleményében úgy fogalmazott, a megállapodás felfüggesztése nem jelent általános vízumtilalmat az orosz állampolgárok számára, csupán annyit tesz, hogy ezentúl a szokásos eljárás szerint utazhatnak be az országba – számolt be a Guardian.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az EU hasonló lépést tett, amikor felfüggesztette az Oroszországgal kötött vízummegállapodást, ám tartózkodott attól, hogy teljes körű tilalmat vezessen be, miután több tagország is nehezményezte, hogy szerintük a teljes tilalommal az orosz állampolgárokat büntetnék Putyin háborúja miatt.

A svájci kormány hivatalos közleményében rámutatott, Svájcnak érdeke, hogy hozzájáruljon egy közös és egységes európai szintű vízumpolitikához, hangsúlyozva, hogy ellenkező esetben azt kockáztatná, hogy jelentősen megnövekedne a külföldi képviseleteihez benyújtott vízumkérelmek száma, melyeket az uniós döntéseket kijátszani kívánó orosz állampolgárok nyújtanak be.