Súlyos veszteség: kiderült, hány tankot vesztettek az oroszok egy folyóért vívott csatában

Fotó: Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Metzel
not image

Hujber Dávid

2022. május 14. - 07:27

Rengeteg tank veszett oda egy folyóért vívott csatában a Donbász régióban, ahol jelenleg is heves összecsapások zajlanak.

Miután az orosz haderő igazán még csak megközelíteni sem tudta az erődként működő Kijevet, kivonultak északról, hogy délen és keleten indítsák el a második nagy offenzívájukat. Hetek óta tartanak az összecsapások ezen a területen, de a megszállók továbbra sem értek el nagy sikereket.

Mindeközben már arról is érkezett jelentség, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök halálos beteg, illetve nemrég eltávolította a helyéről az egyik legfőbb parancsnokát. Sorra váltja el a parancsnokokat, tábornokokat, akik már nem dolgozhatnak a helyükön.

Az ukrán hadsereg újabb súlyos veszteségekről számolt be az oroszok oldaláról, akik legkevesebb 73 tankot veszíthettek egy folyóért vívott csatában Donbász régióban. Az ukrán haderő emellett más felszereléseket is megsemmisített, amivel még több kárt okoztak az ellenségnek.

Ukrajna hadereje közzétett erről pár felvételt, amiken több kiégett orosz katonai jármű és egy híd látható, aminek egy része víz alá került Bilohorivkában a Sziverszkij Donyec folyóért vívott harc alatt.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési információi szerint Oroszország a támadás során legalább egy zászlóalj taktikai csoportjának jelentős páncélososztályát vesztette el. Egy ilyen zászlóalj körülbelül 1000 katonából áll, akik közül sokan már valószínűleg nincsenek életben.

A jelentés szerint ezen a területen egy folyóátkelés rendkívül kockázatos manővernek minősül, ami jól mutatja, hogy az orosz parancsnokokra mekkora nyomás helyeződik, hogy valamilyen módon haladást érjenek el a kelet-ukrajnai hadműveleteikben.