Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,29 Ft
Bitcoin
27,124 $

Súlyos szárazság: éjszakára elzárják a vízszolgáltatást Tunézia egyes városaiban

TÉMÁK:
#Aszály #tunézia
Fotó: Unsplash
Afrika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mindez bármiféle előzetes értesítés nélkül történt, amely által azzal fenyeget, hogy további feszültségekhez vezet az országban, ahol így is számos nehézséggel kell szembenéznie a lakosoknak.

A helyi lakosok beszámolója alapján a tunéziai hatóságok a főváros, Tunisz mellett más helyeken (Hammamet, Sousse, Monastir, Sfax) is elzárják éjszakára a vízszolgáltatást, vélhetően azért, hogy így csökkentsék a vízfogyasztást aszály idején.

Soron kívül Most emeltek vádat egy férfi ellen, aki 2013-ban megerőszakolt egy 17 éves lányt

Ám mindez bármiféle előzetes értesítés nélkül történt, amely által azzal fenyeget, hogy további feszültségekhez vezet az országban, ahol így is nehézségek vannak a rossz minőségű közszolgáltatások, a magas infláció és a gyenge gazdaság miatt.

Mint kiderült, Tunézia súlyos aszálytól szenved, ezért a helyi tisztviselők korábban már arra figyelmeztettek, hogy a nyár folyamán elkezdhetik a vízellátás éjszakai elzárását, ezzel megóvva az ország szűkös tartalékait.

Vízhiány fenyeget

De úgy tűnik, hogy a folyamatos csapadékhiány még tovább rontott a helyzeten, így egyes helyeken a vártnál hamarabb végre kellett hajtani az intézkedést, s az ügy kapcsán Yassin Mami parlamenti képviselő is elmondott néhány dolgot.

Állítása szerint a nemzeti vízszolgáltató vállalat tisztviselői arról tájékoztatták, hogy Hammamet városában azért kellett mihamarabb lépéseket tenni, mert az országot vízhiány fenyegeti – derül ki a Reuters beszámolójából.

„A tunéziai gátak kapacitása 2022 szeptemberétől 2023 március közepéig mintegy 1 milliárd köbméterrel csökkent a csapadékhiány miatt”

– közölte Hamadi Habib, a mezőgazdasági minisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Illetve az is kiderült, hogy az ország északi részén található Sidi Salem gát kapacitása, amely több régió ivóvízellátásának egyik legfontosabb szolgáltatója, a hivatalos adatok szerint 580 millió köbméteres maximális kapacitásának mindössze 16%-ára csökkent.